Afrykańska herbata

Afrykańska herbata to napój wyjątkowy. Na Czarnym Lądzie w jej produkcji główną rolę odgrywa Kenia.

Afrykańska herbata to napój wyjątkowy. Na Czarnym Lądzie w jej produkcji główną rolę odgrywa Kenia.
fot. pixabay.com

Afrykańska herbata to napój wyjątkowy. Na Czarnym Lądzie w jej produkcji główną rolę odgrywa Kenia, zaś kenijska giełda herbaty w Mombasie odgrywa ważną rolę w handlu tym aromatycznym i zdrowym towarem. Kenia to jeden z najstarszych producentów herbaty na kontynencie afrykańskim. Jej uprawę rozpoczęto tam na początku XX wieku, a już w okresie międzywojennym znaczenie kenijskiej herbaty było ogromne. Szybko została doceniona w Europie i zyskała ogromną popularność.

Historia afrykańskiego przemysłu herbacianego jest jednak dłuższa. Zanim Kenia stała się w tym zakresie potęgą, uprawiano herbatę (i to na skalę przemysłową) w Malawi. Malawi już pod koniec XIX wieku znana była na całym świecie z herbaty i choć dziś produkcja ta została znacznie ograniczona, to nadal herbata z Malawi jest bardzo wysoko oceniana przez herbacianych ekspertów. Ceniona jest również herbata pochodząca z Tanzanii, zaś w ostatnim czasie karierę robi herbata z Rwandy. Choć w dalszym ciągu herbata kojarzy się w pierwszej kolejności z Chinami, a następnie z Wielką Brytanią, to należy pamiętać o tym, że i Afryka ze swymi plantacjami odgrywa bardzo ważną rolę w herbacianym biznesie.