Bakłażan - król kuchennych inspiracji

Bakłażan świetnie smakuje smażony, pieczony, zapiekany, a nawet nadziewany.

Bakłażan świetnie smakuje smażony, pieczony, zapiekany, a nawet nadziewany.
fot. Dar1930/Shutterstock

Świetnie smakuje smażony, pieczony, zapiekany, a nawet nadziewany. Nie dość, że wygląda oryginalnie, to także jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się w kuchni niezależnie od pory roku. O czym mowa? O bakłażanie rzecz jasna! A co możemy z niego wyczarować w naszej kuchni? Oto i kilka podpowiedzi.

Faszerowane - palce lizać

Mnóstwo dodatków i ryżu, mniej mięsa - takie faszerowane bakłażany to doskonała alternatywa dla faszerowanych papryk. Nie dość bowiem, że na talerzu pojawi się coś nietypowego i nowego, to do tego również.. bardzo smacznego. Farsz układa się już na podpieczonych bakłażanach i zapieka przez 30 minut. Całości dania smaku dodaje kilka kropel oleju. Pycha!

Na ostro

Wielbicielom wyrazistych i bardzo konkretnych smaków z pewnością do gustu przypadnie oryginalna kreacja bakłażana w duecie z pysznym sosem pomidorowym. Bajeczny aromat zapiekanych warzyw z domieszką czosnku, kurkumy, czarnuszki i pieprzu cayenne to idealny pomysł na smaczną kolację czy obiad - także dla całej rodziny.

Pizza inaczej

Kto powiedział, że na cieście pizzy nie może rozgościć się król bakłażan? W towarzystwie słodkich cebul prezentuje się nie tylko dostojnie, ale i niesamowicie smakuje. Do tego smak koniecznie wzbogacić należy oliwkami. Raj dla smakoszy i niebo w gębie - bez okazji i na te wyjątkowe okoliczności fajnych spotkań.

A może z grilla?

Wyjątkowa delikatność i jedwabistość grillowanego bakłażana poleca się nie tylko na towarzyski wieczór w gronie znajomych. Aby zaspokoić apetyt jednej osoby wystarczy już połowa warzywa. Jak przyrządzić go idealnie? Przed wyłożeniem na grill należy bakłażany pokroić (razem ze skórą) na 2 -cm paski i dokładnie odsączyć z pojawiającego się soku. Do smaku wystarczy doprawić solą czy czosnkiem. Mmm - miodzio!

Jest i coś na chlebek

Pyszna, zdrowa i inna niż wszystkie - pasta z bakłażanu i czosnku polecana jest nie tylko wegetarianom, ale i osobom dbającym o linię. Nie warto kupować gotowej - lepiej przyrządzić ją we własnej kuchni. A trzeba niewiele: trochę chęci i czasu, by zapiec bakłażany i czosnek, a następnie pozbyć się skórek i... zblendować na gładką masę. Do smaku warto dodać oliwę, sól i pieprz. Pasta jest gotowa do spożycia już na ciepło.

Smacznego!