Bogactwo kuchni tureckiej

Jej specjalnością są liczne przekąski, których szeroki wybór może zdumiewać odwiedzających tureckie restauracje.

Jej specjalnością są liczne przekąski, których szeroki wybór może zdumiewać odwiedzających tureckie restauracje.
fot. gorkem demir/Shutterstock

Bogactwo kuchni tureckiej sprawia, że jest ona coraz bardziej popularna. Jej specjalnością są liczne przekąski, których szeroki wybór może zdumiewać odwiedzających tureckie restauracje. Są wśród nich i sałatki, i wszelkiego rodzaju pasty, a na szczególną uwagę zasługują placki z cukinią oraz nadziewane warzywa. Warzywa odgrywają w kuchni tureckiej bardzo ważną rolę. Obok warzywa często na tureckim stole pojawia się ryż. Turcy stosunkowo rzadko jadają mięso. Zazwyczaj jest ono dodatkiem do dań, np. drobno pokrojone pojawia się w daniach z ryżem lub z sałatką. Mięso mielone lub kebab – to najpopularniejsze dania mięsne w Turcji. Wśród mniej zamożnych mieszkańców Turcji dość często podaje się ryż z podrobami. Większą od mięsa popularnością cieszą się w Turcji ryby i owoce morza, co wynika z położenia tego państwa. Dzięki odpowiedniej obróbce są one smaczne i lekkostrawne. W Turcji ryb się nie smaży. Zazwyczaj są one pieczone na ruszcie lub gotowane. Swój aromat i oryginalność kuchnia turecka zawdzięcza przede wszystkim dodatkom i przyprawom. Do wielu potraw podawany jest jogurt oraz oliwki. Jogurt to podstawa wielu sosów. Z przypraw najbardziej popularna jest mięta.