Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej

Kuchnia francuska uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Znana jest z ogromnej różnorodności, lekkich i smacznych potraw.

Kuchnia francuska uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Znana jest z ogromnej różnorodności, lekkich i smacznych potraw.
fot. Karl Allgaeuer/Shutterstock

Jest to kuchnia uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Znana jest z ogromnej różnorodności, lekkich i smacznych potraw. Te pozytywne walory smakowe uzyskuję się tu przez stosowanie nie tylko właściwych metod sporządzania, lecz także dużej ilości aromatycznych przypraw. Do najczęściej używanych przypraw można tu zaliczyć: bazylię, czosnek, cząber, pieprz, imbir, goździki, rozmaryn, estragon, tymianek, oregano, majeranek, gorczycę białą i czarną, gałkę muszkatołową, cynamon, anyż, zioła prowansalskie, cebule, chrzan, wanilie, kminek, jałowiec, kapary. We Francji potrawy robi się najczęściej ze skorupiaków: homarów, langust, krabów, krewetek, raków, ostryg, ślimaków, ryb, żab oraz mięsa, drobiu. W tamtejszej kuchni dużą role odgrywają sery słone których jest kilkaset gatunków np. Brie, Camembert (z porostem pleśniowym), Roquefort (z przerostem pleśniowym) a także normandzki, Livarot, Munster, Naufachately. Innymi produktami dominującymi są: masła, oliwy, owoce (brzoskwinie, morele, pomarańcze, cytryny, winogrona), warzywa (karczochy, pomidory, bakłażany, papryka, kabaczki, szparagi, zielony groszek, sałata) a także trufle czarne i białe. Warzywa podawane są w w postaci surówek, sałatek lub gotowane. Wino stanowi główny składnik wielu potraw. Podaje się je do większości posiłków. Do popularnych win nalezą: Bordeaux, Burgundzkie, Szampańskie, koniaki a także regionalne wina wytrawne i półwytrawne. Do sosów które można posmakować należą: beszamelowy, vinaigrette, majonezowy, suprem, aurora, szodonowy, tatarski, andaluzyjski, remoulade, myśliwski oraz pikantny.

Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej to:

  • zupa cebulowa z grzankami,
  • zupa bouillabaisse (zupa rybna z kuchni prowansalskiej),
  • szatobriand (podwójnie grube befsztyki),
  • sałatka nicejska,
  • Ratatouille (potrawa z duszonych warzyw),
  • wołowina po burgundzku,
  • pasztet sztrasburski (z gęsich wątróbek),
  • Fasola z Tuluzy.

Francuskie desery:

  • pianka czekoladowa,
  • deska serów,
  • suflety,
  • cerem bru lee,
  • tarta z rabarbarem,
  • paluchy posypane serem,
  • pistacjowe macarons,
  • kiszonki z fetą w cieście francuskim,
  • mus czekoladowy,
  • Charlotte rogale.

Posiłki podawane są inaczej niż w Polsce. Śniadanie (godz. 8.00-10.00) składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalik) z dżemem lub masłem, miodem, grzanek. Na śniadanie Francuzi pijają kawę z mlekiem lub śmietanką, czekoladę, sok pomarańczowy. Drugi posiłek spożywają o godzinie 13.00 jada się niedużo na gorąco, dosyć urozmaicone 2-4 dania. Popija się winem różowym lub czerwonym. Obiad (godz. 20.00) - posiłek ten składa się z zupy, drugiego dania, serów oraz deserów do który oczywiście jest podawane wino.