Charakterystyka kuchni greckiej

Kuchnia grecka jest zdrowa i wprost zachwyca nasze podniebienia

Kuchnia grecka jest zdrowa i wprost zachwyca nasze podniebienia
fot. mariakraynova/Shutterstock

Kuchnia grecka jest zdrowa i wprost zachwyca nasze podniebienia. Charakteryzuje się między innymi popularnym w kuchniach śródziemnomorskich, bardzo częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Oczywiście również i tu wina stosowane są każdego dnia. Dlatego też kuchnia grecka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a wynika to ze sporej różnorodności warzyw, owoców oraz ziół rosnących w nasłonecznionym terenie. Żaden Grek nie wyobraża sobie posiłków bez oliwy z oliwek, którą dodają i stosują do wszystkich potraw. Poza tym kochają oni zioła, które nadają potrawom specyficzny smak, dzięki czemu kuchnia ta rozpoznawalna jest na każdym kontynencie.

Charakterystyczne greckie potrawy i przysmaki to: choriatiki, ser feta, gyros, sałatka grecka, musaka, souvlaki, tzatziki, itp. Potrawy kuchni greckiej są bardzo lekkie i idealnie pasują do klimatu kraju i usposobienia jego mieszkańców. Główny posiłek składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Ten ostatnio uważany jest za niezbędny element każdego posiłku. Warto podkreślić fakt, iż Grecy uwielbiają jeść zwłaszcza w rodzinnym i przyjacielskim gronie. Każdy posiłek to powód do radości i świętowania!