Charakterystyka kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska zaliczana jest z całą pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii.

Kuchnia hiszpańska zaliczana jest z całą pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii.
fot. nito/Shutterstock

Kuchnia hiszpańska zaliczana jest z całą pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Kuchnia ta opiera się głównie na specjalnościach regionalnych, przyrządzanych z produktów charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny, jagnięcina przyrządzane na mnóstwo sposobów. Każdy z regionów tego kraju ma swoje potrawy, lecz bardzo często można je spotkać w restauracjach w całej Hiszpanii.

Paella, tortilla, gazpacho czy tapas to najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii, czyli tradycyjne potrawy, które zdobyły swoich miłośników na całym globie. Oczywiście wszystkie przyrządzane potrawy są proste, lecz pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Hiszpanie bardzo często używają wszelkiego rodzaju zioła oraz przyprawy, zwłaszcza tymianek, oregano czy szafran. Ponadto nie wyobrażają sobie posiłku bez rodzimego wina. Oczywiście na hiszpańskim stole nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców, która niezwykle orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni. Do najpopularniejszych potraw tejże kuchni zalicza się: tapas, paellę, gazpacho, chuleta de cerdo, fabadę, tortillę espanola, tortillę de patatas, tortillę francesa, patatas bravas czy serranito.