Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Głównym i niezwykle charakterystycznym składnikiem tejże kuchni jest kukurydza, a także wszelkiego odmiany roślin strączkowych.

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Głównym i niezwykle charakterystycznym składnikiem tejże kuchni jest kukurydza, a także wszelkiego odmiany roślin strączkowych.
fot. Ezume Images/Shutterstock

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Głównym i niezwykle charakterystycznym składnikiem tejże kuchni jest kukurydza, a także wszelkiego odmiany roślin strączkowych. Poza tym kuchnia meksykańska nie może obyć się bez mięsa, ostrych przypraw oraz wszelkiego rodzaju warzyw. Chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla, która można nadziewać przeróżnymi warzywami, mięsem lub owocami morza w zależności od potrzeb i fantazji.

Warto również wspomnieć, iż kuchnia meksykańska należy do najbardziej urozmaiconych kuchni na świecie, a także łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Do najbardziej popularnych potraw należą: tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos czy salsa.

Potrawy kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki przyprawie chili, co wyróżnią je od innych potraw kuchni świata. Również w tej kuchni owoce morza są często używane i często podawane a la plancha (z rusztu) lub a mojo de ajo (z czosnkiem).

Kuchnia meksykańska posiada mnóstwo wielbicieli i ich liczba stale rośnie, co przedkłada się na stale rosnącą liczbę restauracji serwujących dania meksykańskie.