Przepisy kulinarne, zdrowe odżywianie, kuchnie świata

Informator gastronomiczny prezentuje ciekawe artykuły dotyczące kuchni, gotowania i zdrowego odżywiania

Charakterystyka kuchni polskiej

Nasza rodzima kuchnia to wpływ wielu kultur i niezwykłe rozbicie na kuchnie regionalne, które powstały dzięki rozbiorom. W porównaniu do innych kuchni narodowych, kuchnia polska nie posiada wielu tradycyjnych typowo polskich potraw. Dlaczego tak się dzieje? Ogromny i zasadniczy wpływa miała na to burzliwa historia naszego kraju, który na przestrzeni dziejów borykała się z ciągłymi najazdami i wpływami innych państw. Ingerencje innych państw europejskich miały również wpływ na naszą kuchnię. Do najważniejszych z nich zalicza się: Francja, Niemcy, Włosi czy Żydzi.

Obecnie nadal z trudem można mówić o jednolitej kuchni polskiej, gdyż jest ona różna w poszczególnych częściach kraju. Lecz w ostatnich latach wyraźne kuchnia regionalna odradza się, a typowe potrawy stają się popularne nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami.

Do najpopularniejszych potraw kuchni polskiej zalicza się: rosół, barszcz biały, kotlet schabowy, kotlet mielony, pierogi, barszcz czerwony, flaczki, kluski ziemniaczane i wiele innych.