Przepisy kulinarne, zdrowe odżywianie, kuchnie świata

Informator gastronomiczny prezentuje ciekawe artykuły dotyczące kuchni, gotowania i zdrowego odżywiania

Charakterystyka kuchni węgierskiej

Kuchnia węgierska zaliczana jest do kuchni środkowoeuropejskich i tworzy swego rodzaju odrębne zjawisko wśród kuchni świata. Niewątpliwie charakterystyczną cechą tej kuchni jest używanie w niej w sporych ilościach czerwonej papryki zarówno słodkiej jak i ostrej. Papryki używa się sproszkowanej i świeżej. Poza tym kuchnia węgierska słynie również z pikantnego gulaszu czy przepysznej zupy rybnej. Innymi dość często stosowanymi składnikami w tej kuchni są: cebula, pomidory, wołowina, cielęcina, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano czy tymianek. Ponadto na Węgrzech uprawia się w dużych ilościach winną latorośl, która dostarcza winogron do konsumpcji bezpośredniej, ale przede wszystkim do produkcji wina. Narodowym napojem jest pálinka, czyli wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Najpopularniejsza jest körte pálinka – gruszkówka, a najlepsza barack pálinka (morelowa).

Słynnym daniem jest gulyásleves (zupa gulaszowa), czyli gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i rodzajem zacierek csipetke przyprawiona obficie papryką, jedzona jako samodzielne danie. Równie popularnymi jak i charakterystycznymi daniami kuchni węgierskiej są: leczo, zupa rybna, ser smażony, paprykarz cielęcy, tokań i wiele innych. Charakterystyczność i wspaniały smak potraw kuchni węgierskiej przyczynił się do jej naśladownictwa w większości kuchni świata.

Warto dodać, iż węgierskie śniadanie jest dość podobne do naszego, składa się bowiem na ogół z pieczywa wraz z dodatkami, a także mocnej kawy. Natomiast obiad dla Węgrów jest bardzo ważnym posiłkiem, który składa się na ogół z mięsa wraz z warzywami i ziemniaków. Na deser jada się naleśniki nadziewane słodką masą orzechową wraz z czekoladowym sosem.