Charakterystyka kuchni włoskiej

Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania.

Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania.
fot. Vima/Shutterstock

Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw. Jest ona jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich, którą zna cały świat. Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz używaniem parmezanu. Poza tym Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza. Powinno się dodać, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje kulinarne specjały.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa). Główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Posiłek na ogół zakończony jest deserem w postaci pyszne ciasta, np. panna cotty. Kuchnia włoska to kuchnia śródziemnomorska, w której również króluje wino zarówno białe jak i czerwone.

Najsłynniejsze włoskie potrawy to: spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, zupa minestrone, focaccia, risotto i wiele innych. Kuchnia włoska jest bardzo prostota, a przyrządzane potrawy są wprost przepyszne! Bogactwo i różnorodność smaków tej kuchni wynika, z regionalności kuchni według, której powstają potrawy. Oczywiście w każdym z tych regionów nieustannie króluje pomidor, który używany jest pod każdą postacią.

Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania.