Ciasto z kremem, owocami i galaretką

Całe jajka utrzeć z cukrem do białości następnie wsypywać po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na posmarowaną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min

Całe jajka utrzeć z cukrem do białości następnie wsypywać po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na posmarowaną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min
fot. MaraZe/Shutterstock

Składniki na biszkopt:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • jedna szklanka mąki ziemniaczanej,
  • sześć jajek,
  • półtorej szklanki cukru,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przyrządzenia: całe jajka utrzeć z cukrem do białości następnie wsypywać po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na posmarowaną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.

Krem: budyń śmietankowy lub waniliowy, szklanka cukru, dwie łyżki mąki, margaryna. Ugotować budyń zgodnie z informacją na opakowaniu z tym, że do suchego budyniu należy dodać dwie łyżki mąki i rozrobić. Cukier wsypać do gotującego mleka. Następnie utrzeć margarynę stopniowo dodając wystudzony budyń.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Przełożyć kremem. Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Na wierzch ułożyć owoce, mogą to być truskawki, maliny, jagody lub inne według upodobania. Owoce zalać tężejącą galaretką. Najlepiej użyć dwóch opakowań galaretek jeżeli blacha jest duża. Tak przygotowany biszkopt włożyć na kilka godzin do lodówki.