Dania z grilla

Letnia pora to doskonała okazja do smakowania potraw z grilla, a z całą pewnością wbrew pozorom jest ich nie mało. Grillowanie to okazja na spotkania z przyjaciółmi i wspaniałą zabawę.

Letnia pora to doskonała okazja do smakowania potraw z grilla, a z całą pewnością wbrew pozorom jest ich nie mało. Grillowanie to okazja na spotkania z przyjaciółmi i wspaniałą zabawę.
fot. Alexander Raths/Shutterstock

Letnia pora to doskonała okazja do smakowania potraw z grilla, a z całą pewnością wbrew pozorom jest ich nie mało. Grillowanie to okazja na spotkania z przyjaciółmi i wspaniałą zabawę. Przygotowując się do ucztowania należy najpierw zastanowić się co chcemy jeść my i nasi goście. Czy mają to być tradycyjne potrawy lub coś bardziej egzotycznego?! Jeśli uwielbiacie ryby, wspaniale sprawdza się w tej kwestii pstrąg czy łosoś,który z grilla smakuje wyśmienicie. Wszelkiego rodzaju owoce morza, można nadziać na patyczki i zrobić śródziemnomorskie szaszłyki.

W przypadku kiedy lubisz warzywa, polecamy grillowanego bakłażana, cukinię czy paprykę. Lecz bezsprzecznie większość warzyw doskonale smakuje z grilla. Na grillu nie może oczywiście zabraknąć mięsa. Pyszne i mało kaloryczne są piersi z kurczaka, które można przyrządzić na wiele sposobów. Poza tym bardzo smaczna jest karkówka z grilla czy stek wołowy.

Jako przystawkę proponujemy oscypka z grilla, kukurydzę w kolbach czy fetę. Jako dodatek do dań przepyszne są grillowane ziemniaczki, które dopełnią całości i stworzą niesamowite danie. Takie przepyszne potrawy, zwłaszcza na powietrzu i w doborowym towarzystwie niesamowicie wspaniale smakują, a ich zapach roznosi się po całej okolicy.