Dietetyczne desery

Oto 10 dietetycznych przepisów na desery, które zadowolą najbardziej wybrednego łasucha.

Oto 10 dietetycznych przepisów na desery, które zadowolą najbardziej wybrednego łasucha.
fot. Syda Productions/Shutterstock, Zgoda na wykorzystanie wizerunku podpisana z Shutterstock, Inc.

Gdy dbamy o linię, zwykle nie pozwalamy sobie na jedzenie różnego rodzaju słodkości. Czasami jednak apetyt na słodycze jest bardzo silny i powstrzymanie się od sięgnięcia po ciasteczko zdaje się być wielkim wyzwaniem. Czy jednak naprawdę musimy się aż tak katować? Przecież zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie powinny dawać raczej satysfakcję, niż rozgoryczenie i złość. Nie można odmawiać sobie w nieskończoność małych przyjemności w obawie, że zostawią, np. na naszych biodrach, mięciutką, ale niezbyt miłą pamiątkę. Czy jest jakiś sposób, by kulinarnie sobie dogodzić i nie musieć potem pokutować na siłowni? Ależ tak! Oto 10 dietetycznych przepisów na desery, które zadowolą najbardziej wybrednego łasucha. Tak więc, jeśli męczy Cię chęć na słodki kąsek, koniecznie spróbuj:

  1. Herbaciana galaretka

    To chyba najprostszy deser świata! Jedyne, co musisz zrobić, to zaparzyć mocną herbatę, najlepiej owocową, w jednej szklance, a w drugiej rozpuścić (proporcjonalnie do objętości) żelatynę. Potem wylać wymieszaną zawartość obu szklanek do miseczki (czy pucharka) i wstawić na 4h do lodówki. Taka galaretka, którą osłodzimy np. słodzikiem zamiast białego cukru, smakuje dokładnie jak taka z torebki, ale ma o wiele mniej kalorii i możemy być pewni, że nie ma w niej żadnych sztucznych barwników i aromatów.

  2. Owsiane ciasteczka

    Są one idealne do porannej kawy, czy na drugie śniadanie. Dostarczą nam dużo błonnika, który powoduje uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Przepis na owsiane ciasteczka jest bardzo prosty: ugniatamy pół kostki margaryny ze szklanką razowej mąki, dosypujemy otręby (lub namoczone wcześniej płatki owsiane) i szklankę fruktozy, potem odrobinę proszku do pieczenia. Ciasto trzeba dobrze wyrobić. W zależności od tego, co lubimy, można dodać do niego kakao, cynamon, rodzynki, suszone śliwki, orzechy, wiórki kokosowe, wszelkiego rodzaju aromaty. Nakładamy małe porcje na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 15 minut.

  3. Twarożek z owocami

    Prosty i szybki przepis na zdrowy deser. Bierzemy kostkę chudego twarogu, ugniatamy go widelcem z kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego aż ser wymiesza się dokładnie z jogurtem i stworzą gładką masę. Na patelni prażymy jabłka, gruszki, wiśnie, czy truskawki, w zależności od tego, na co jest sezon, czy, po prostu, co lubimy. Dosładzamy owoce już na patelni, biały cukier zastępujemy słodzikiem, lub fruktozą. Owoce powinny być bardzo słodkie, ponieważ świetnie skomponują się z kwaśnym posmakiem białego sera.

  4. Placuszki z cukinii i twarogu

    To danie nie jest raczej kojarzone z deserami. Wszystko jednak zależy od tego, co, do ciasta wyjściowego, dodamy. Standardowy przepis (czyli tarta cukinia, mąka razowa, otręby, kilka łyżek rozgniecionego twarogu) wzbogacamy o słodzik, lub fruktozę, cynamon i rodzynki. Gdy otręby wchłoną wodę, masa będzie zwarta i gotowa do smażenia. Im mniej tłuszczu zużyjemy do tej czynności, tym lepiej. Proponuję smażyć placki na teflonowej patelni, na której rozgrzaliśmy tylko łyżeczkę, lub dwie oleju. Słodkie placki z cukinii dostarczą nam solidną porcję błonnika oraz białka, a cynamon pomoże w uregulowaniu poziomu cukru we krwi.

  5. Kawowy sernik na zimno

    W rondelku gotujemy na małym ogniu karton chudego mleka, dosładzamy słodzikiem, wsypujemy czubata łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki kakao. Gdy dobrze się rozpuszczą, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mleko się schłodzi, miksujemy je blenderem z półkilogramowym opakowaniem odtłuszczonego serka homogenizowanego. Rozpuszczamy w gorącej wodzie torebkę żelatyny, dodajemy do masy na sernik, dokładnie mieszamy, lub miksujemy. Wlewamy całość do tortownicy/blachy/pucharków i wstawiamy na około 4 godziny do lodówki. Taki serniczek jest niskokaloryczny (dostarcza bardzo mało tłuszczu, w porównaniu z tradycyjnym sernikiem; jest przygotowany bez dodatku cukru, ma więc, oprócz ograniczonej kaloryczności, niski indeks glikemiczny), ale za to wysokobiałkowy.

  6. Pieczone jabłka

    To świetny podwieczorek, gdy pojawiają się niespodziewani goście. Jedna porcja to jedno jabłko, które kroimy na dwie połówki, wycinamy z nich gniazda nasienne i wkładamy do środka np. suszoną śliwkę, łyżkę twarogu, lub, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie, łyżkę ugotowanego z rodzynkami brązowego ryżu. Całość obsypujemy fruktozą, posypujemy cynamonem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po wyciagnięciu, polewamy jogurtem naturalnym, lub odtłuszczonym serkiem homogenizowanym. W razie potrzeby, taki sos można dosłodzić słodzikiem, lub odrobiną cukru waniliowego, która nada mu niepowtarzalny aromat.

  7. Truskawkowy koktajl

    Dietetyczna wersja wszystkim znanych szejków jest tak samo smaczna jak jej pierwowzór, ale zdecydowanie zdrowsza. Miksujemy blenderem odtłuszczony jogurt naturalny z truskawkami (ilość zależy od gęstości jaką chcemy osiągnąć). Dosładzamy, w razie potrzeby, słodzikiem, a potem wlewamy do wysokich szklanek i dekorujemy listkiem świeżej mięty. Schłodzony najlepiej smakuje w upalne, letnie dni.

  8. Sałatka owocowa z sosem waniliowym

    Gotujemy ok. 30g razowego makaronu, odcedzony układamy na talerzu. Układamy na nim plasterki banana, cząstki mandarynki, pokrojoną (świeżą, nie z puszki!) brzoskwinię, połówki truskawek, kawałki mango. Całość polewamy osłodzonym jogurtem naturalnym z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego. Opcjonalnym dodatkiem jest tarta gorzka czekolada, którą posypujemy gotową do podania sałatkę.

  9. Owsianka kokosowa

    Owsianka to koszmar z dzieciństwa dla wielu osób. A szkoda, bo jest to bardzo pożywne, zdrowe danie, które może być, odpowiednio przyrządzone, bardzo smaczne. Podstawowa wersja owsianki kokosowej to po prostu górskie płatki owsiane, wiórki kokosowe i słodzik zalane wrzątkiem (w proporcji 1:1). Pęcznieją kilka minut dłużej niż błyskawiczne, ale smakują dokładnie tak samo; warto jest więc wybierać płatki górskie, bo mają dużo niższy indeks glikemiczny. Pamiętajmy, by ich nie gotować, ale tylko zalać i odstawić, bo wartość indeksu glikemicznego ugotowanych płatków może wzrosnąć nawet dwukrotnie (w zależności od tego, czy je rozgotujemy). Dodajemy do płatków mleko, mieszamy i jemy. Przepis ten można wzbogacić o kakao, które świetnie komponuje się z aromatem kokosa, czy kilkoma plasterkami bananów, którymi dekorujemy podane danie.

  10. Cymes

    Cymes to pyszny, żydowski deser, który idealnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Gotujemy w małej ilości wody plasterki marchewki, garść rodzynek i kilka suszonych moreli, aż dobrze zmiękną. Dodajemy kawałki obranego jabłka, polewamy sokiem pomarańczowym, doprawiamy cynamonem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na talerzu, ciepły cymes posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Przygotowanie dietetycznych, zdrowych słodkości nie wydaje się już niemożliwe. Teraz możemy już zajadać się słodyczami bez obawy o przybieranie na wadze. 10 deserów, które polecamy wszystkim dbającym o figurę, nadaje się również do przyrządzenia dla dzieci, czy na imprezy okolicznościowe. Od tej pory my też możemy skusić się na słodką przekąskę podczas imienin cioci, czy rocznicy ślubu rodziców; wystarczy, że zabierzemy ze sobą solidną porcję któregoś z wymienionych tu smakołyków. Kto wie, może, gdy inni skosztują naszych wypieków, czy galaretki, sami zobaczą, że można jeść zarazem smacznie i zdrowo, po czym zmienią swój dotychczasowy styl życia?