Dynia - przepis na dżem z dyni

Dynia króluje w naszej kuchni głównie jesienią. To właśnie ten okres jest najpopularniejszy, jeśli chodzi o to właśnie warzywo. Zawiera w sobie dużo witamin i mikroelementów.

Dynia króluje w naszej kuchni głównie jesienią. To właśnie ten okres jest najpopularniejszy, jeśli chodzi o to właśnie warzywo. Zawiera w sobie dużo witamin i mikroelementów.
fot. arranged photos/Shutterstock

Dynia króluje w naszej kuchni głównie jesienią. To właśnie ten okres jest najpopularniejszy, jeśli chodzi o to właśnie warzywo. Zawiera w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jednak kiedy dynia trafi do nas, często nie wiemy, co z niej przyrządzić. Bez wątpienia na uwagę zasługują jej pestki, które są bardzo zdrowe, jednak co z miąższem? Czy da się z niego przyrządzić coś smacznego?

Przetwory z dyni

Jednym z takich pomysłów mogą być przetwory z dyni, na przykład dynia marynowana. Warto jednak zwrócić uwagę na inny ciekawy przepis, a mianowicie słodki dżem z dyni. Jest doskonały na zimowe poranki jako dodatek do śniadania, będzie nam przypominał ciepłe, słoneczne dni i bez wątpienia rozpieszczał podniebienia. Dżem z dyni bowiem w smaku przypomina morelowy albo gruszkowy, w zależności od tego, z jakimi dodatkami go zrobimy.

Dżem z dyni

Zabierając się do przyrządzania dżemu, dynię trzeba jak najdokładniej umyć, pokroić w mniejsze kawałki, a następne zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Im mniejsze, tym lepiej. Wrzucamy dynię do dużego garnka i dusimy, póki całkowicie się nie rozpadnie i nie zrobi się z niej mus. Wrzucamy do smaku dwa lub trzy starte, kwaśne jabłka i dusimy dalej, dopóki wszystko razem ładnie się nie wymiesza. Doprawiamy całość cynamonem i kilkoma goździkami, a na samym już końcu sypiemy cukier. Można użyć cukru żelującego, lecz nie trzeba, wystarczy zwykły. Ilość natomiast zależy od gustu, najlepiej po dodaniu spróbujmy co jakiś czas, ewentualnie możemy dosłodzić. I w zasadzie to cały przepis. Do wyparzonych albo wygotowanych słoików nakładamy dżem i, jeśli mamy czas, pasteryzujemy. Następnie stawiamy słoiki dnem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.

Dżem taki jest nie tylko doskonały na śniadanie, można go dodawać do naleśników i różnego rodzaju deserów, kiedy tylko nabierzemy ochoty na coś słodkiego. Jest jednak doskonałą alternatywą gotowych produktów ze sklepu i nie wymaga od nas dużo czasu w przygotowaniu. Składniki w przepisie oczywiście można modyfikować, eksperymentować z przyprawami i dodatkami, zawsze powinien mieć jednak odrobinę kwaskowości, nie powinien być mdły – stąd jabłka, które równie dobrze można zastąpić np. sokiem z cytryny lub pomarańczy. Każdy łasuch powinien się pokusić na taką słodkość, jaką jest dżem z dyni.

Dynia, skarbnica witamin

Mało kto wie, jak wiele cudownych właściwości posiada to warzywo. Teraz, gdy jesień w pełni, na straganach króluje dynia, ale niewiele z nas ma w ogóle pomysł, co takiego można z niej przyrządzić, jak wykorzystać. Warto jednak eksperymentować, bo dynia to skarbnica witamin. Na pewno na największą uwagę zasługują jej pestki, które mają nieskończoną ilość cudownych właściwości: pomagają w walce z pasożytami w naszym organizmie, oczyszczają, działają moczopędnie. Do tego są pyszne i dostępne niemalże w każdym sklepie. Jednak jeśli mamy dostęp do świeżych pestek, tym lepiej – są dużo bardziej wartościowe od tych sprzedawanych w sklepach. Na uwagę nie zasługują jednak tylko pestki – dynia sama w sobie jako warzywo jest bardzo zdrowa. Jej miąższ zawiera dużo beta karotenu – im ciemniejsza dynia, tym go więcej. Ponadto miąższ dyni bogaty jest w witaminy, mikroelementy i błonnik. Warto pomyśleć o tych właściwościach przy zdrowym odżywianiu. Gdy dynia już trafi do naszego domu, niewiele osób tak naprawdę wie, co z nią zrobić. A przepisów na przyrządzenie tego warzywa jest nieskończenie wiele. Dynię bowiem można marynować, można zrobić z niej pyszny dżem, upiec ciasto, czy usmażyć niczym placki ziemniaczane albo ugotować zupę-krem. Warto poszukać ciekawych przepisów na przyrządzenie dyni. W związku z tym, że warzywo to jest u nas nadal dość mało popularne, tym bardziej jest warte naszej uwagi i tego, aby na dobre zagościło na naszych stołach. Zaskoczymy nią nie tylko domowników, ale i gości, tym samym zyskamy nie tylko dobre zdrowie i przyswoimy dużą liczbę witamin, ale również zyskamy uznanie w oczach otoczenia.