Finezyjne pasty do kanapek, krakersów, tortilli i tostów

Aromatyczne i smakowite pasty sprawdzą się na każdym przyjęciu jako dodatek do – krakersów, chleba, nachos czy tortilli.

Aromatyczne i smakowite pasty sprawdzą się na każdym przyjęciu jako dodatek do – krakersów, chleba, nachos  czy tortilli.
fot. Nordroden/Shutterstock

Potrawy pojawiające się na imprezowym stole powinny być nie tylko smaczne ale i łatwe w "obsłudze". O wiele lepiej jest zaproponować małe przekąski, których goście będą mogli spróbować podczas rozmowy, niż tradycyjne obiadowe dania. Aromatyczne i smakowite pasty sprawdzą się na każdym przyjęciu jako dodatek do – krakersów, chleba, nachos czy tortilli. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przepisy są na tyle proste, że każdy może pokusić się o ich samodzielnie wykonanie. Poniżej znajduje się kilka propozycji przygotowania różnorodnych past i gęstych sosów – nieodzownych dodatków każdej przekąski!

  • Pasta oliwkowa:

    Garść oliwek czarnych i garść oliwek zielonych kroimy na małe kawałeczki, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, łyżkę stołową masła oraz odrobinę pieprzu ziołowego i tymianku. Całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

  • Pasta serowa:

    Dowolny rodzaj żółtego sera (może być więcej niż jeden) ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do sera dodajemy łyżkę majonezu i łyżkę ketchupu. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

  • Pasta z makreli:

    Makrelę wędzoną pozbawiamy ości o rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz ogórka konserwowego. Ugotowane jajko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałymi składnikami – przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majonezu.

  • Pasta ziołowa:

    Sezonowe zioła (bazylia, koperek, natka pietruszki) rozdrabniamy za pomocą blendera, do masy dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, parę kropel octu balsamicznego oraz garść pestek dyni. Wszystkie składniki ponownie rozdrabniamy i doprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soku z cytryny. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Podajemy z ciepłym pieczywem.

  • Pasta orzechowo–serowa:

    Garść obranych orzechów włoskich rozdrabniamy za pomocą blendera, odlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy starty na drobno żółty ser. Całość mieszamy i doprawiamy majonezem oraz ziarenkami zielonego pieprzu. Pasta doskonale komponuje się z pieczonym mięsem!

Pasty można podawać w małych miseczkach, lub rozłożyć je na przygotowane pieczywo, czy krakersy.