Guacamole - meksykański przysmak

Guacamole to tradycyjny meksykański przysmak, który lubi większość ludzi. Na guacamole znajdziemy mnóstwo przepisów, a przygotowanie nie przysporzy żadnego kłopotu nawet dla kuchennego laika.

Guacamole to tradycyjny meksykański przysmak, który lubi większość ludzi. Na guacamole znajdziemy mnóstwo przepisów, a przygotowanie nie przysporzy żadnego kłopotu nawet dla kuchennego laika.
fot. Foodio/Shutterstock

Guacamole to tradycyjny meksykański przysmak, który lubi większość ludzi. Na guacamole znajdziemy mnóstwo przepisów, a przygotowanie nie przysporzy żadnego kłopotu nawet dla kuchennego laika.

Podstawą  guacamole jest awokado, które powinno być dojrzałe. Od dojrzałości awokado zależy smak i konsystencja tego najpopularniejszego meksykańskiego sosu. Najlepiej sprawdza się awokado Hass, o charakterystycznej brązowej skórce. Miąższ jest bardzo delikatny wręcz maślany. Oczywiście używając zielonej odmiany awokado, również można przyrządzić pyszne guacamole.

Oprócz awokado do przyrządzenia potrzebujemy również: czerwoną cebulę, świeża papryczkę chilli, sok z limonki, świeżą kolendrę, dojrzałe pomidory i szczypta soli do smaku.

Tak przyrządzone guacamole można jeść z plackami tortilli, tacos czy burttito, lecz Meksykanie i nie tylko dodają go do wielu innych przystawek. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, grzanek czy mięs. Dodatkową zaletą  guacamole jest fakt, iż idealnie wpasowuje się  również w dietę wegetariańską.

Składniki guacamole:

  • 1 duże awokado (dojrzałe), najlepiej Hass
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
  • spora garść świeżej poszatkowanej kolendry
  • pół średniej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
  • 1 świeża papryczka chilli (jeśli dodasz z gniazdami nasiennymi będzie na ostro) - posiekana w drobną kosteczkę
  • 1 pomidor bez skóry - posiekanej w drobną kosteczkę
  • szczypta soli do smaku

Do przygotowania guacamole weź miseczkę (najlepiej szklaną, gdyż metal wchodzi w reakcję z awokado, które przez to ciemnieje), widelec i nóż. Obieramy awokado ze skórki, przekładamy do miseczki, gdzie widelcem rozcieramy miąższ na gładką masę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki, który nie tylko dodaje kwaskowego posmaczku, ale również zapobiega ciemnieniu awokado. Kolejnym krokiem jest poszatkowanie pozostałych składników w drobną kostkę, tj. cebuli, pomidora i papryczki chilli. Poszatkowaną całość wrzucamy do miski i mieszamy dodając szczyptę soli do smaku. Na koniec dodajemy poszatkowaną świeżą kolendrę i ponownie mieszamy. Również do dekoracji naszego guacamole możemy użyć świeżej kolendry. Tak przygotowane należy podawać zaraz po zrobieniu, gdyż guacamole nie można długo przechowywać.