Jak zrobić pyszny sok jabłkowo-miętowy?

Przepis na sok jabłkowo-miętowy - taki przysmak możemy samodzielnie przygotować w domu.

Przepis na sok jabłkowo-miętowy - taki przysmak możemy samodzielnie przygotować w domu.
fot. Zerbor/Shutterstock

Popularność napojów gazowanych powoli ustępuje na rzecz soków i napojów owocowych. Wśród nich najpopularniejszy jest oczywiście pomarańczowy, jednak zaraz za nim plasuje się jabłkowo-miętowy. Niewiele osób wie, że taki przysmak możemy samodzielnie przygotować w domu. Istnieje wiele sposób na uzyskanie pysznego i orzeźwiającego napoju. poznajmy dwa najpopularniejsze z nich. Jako składników będziemy potrzebowali oczywiście jabłek, cukru, miodu i mięty. Zaczynamy od pozyskania odpowiedniej ilości soku z jabłek. Pierwszym rozwiązaniem jest skorzystanie z sokowirówki, dzięki której szybko pozyskamy odpowiednią porcję napoju. Jeśli jej nie posiadamy warto rozważyć jej zakup, na pewno przyspieszy i ułatwi naszą pracę w kuchni. Jeżeli już zdecydujemy się na jej zakup warto wybrać taki model, który oferuje nam możliwość wrzucania całych owoców, co dodatkowo przyspieszy pozyskiwanie napoju. Jeśli musimy sobie poradzić bez niej musimy jabłka pokroić i wrzucić do garnka wypełnionego wodą, który nakrywamy pokrywką, a następnie wstawiamy na około 15 minut do piekarnika. W ten sposób uzyskamy pyszny jabłkowy kompot. Możemy go pozostawić w pierwotnym stanie, czyli zagęszczony dzięki rozpuszczonym owocom lub przecedzić przez szmatkę czy np. filtr do ekspresu do kawy, tak aby otrzymać klarowny wywar. Pozyskany w ten sposób miąższ z owoców jest bardzo pyszny i zdrowy. Możemy go wykorzystać w wieloraki sposób. Jednym z nich jest jego zapeklowanie i wykorzystywać w zimowe miesiące do smarowania skórek naleśnikowych. Poza tym możemy go wykorzystać do przygotowania wielorakich deserów i przetworów na zimę. W międzyczasie w szklance zalewamy miętę (może być w torebkach) i po ostygnięciu łączymy miętowy wywar z wcześniej pozyskanym napojem jabłkowym. W zależności od naszych upodobań lekko dosładzamy miodem lub cukrem, lub ożywiamy dodając limonki lub cytryny. Jeśli chcemy aby sok wytrzymał dłużej całość zagotowujemy i wlewamy do butelek. Jeśli zamierzamy go spożyć od razu nie warto tego robić, aby nie tracić składników odżywczych.