
Pizza typu cztery sery (quatro fromaggi) cieszy się coraz większą popularnością. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, który zawdzięcza odpowiedniej mieszance serów. Sprawdź, które z nich składają się na pizzę serową.
Klasyczna pizza cztery sery oferowana jest przede wszystkim na spodzie z sosem pomidorowym. Niemniej jednak czasami spotykać ją można w wariancie z oliwą z oliwek. Niezależnie od rodzaju sosu, danie powinno składać się z czterech włoskich serów. Jednak każda pizzeria, np. La Gondola, przyrządza pizzę według własnych receptur – na podstawie preferencji smakowych swoich gości.
Mozzarella to podstawa
Podstawą każdej pizzy jest ser mozzarella. Dlatego nie może jej zabraknąć również w wersji typowo serowej.
Prawdziwa mozzarella pochodzi z regionu Kampania na południu Włoch. Powstaje w oparciu o tradycyjne receptury z mleka czarnych bawolic. Charakteryzuje się lekko piżmowym zapachem. Problemem jest krótki termin przydatności do spożycia, dlatego... w polskich sklepach znaleźć można przede wszystkim mozzarellę produkowaną z mleka krowiego: ser nabiera wówczas większej delikatności i jest mniej tłusty.
Parmezan dla podkreślenia smaku
Parmezan, obok mozzarelli, to kolejny element budujący wyjątkowy smak pizzy quatro fromaggi. Uważany za jeden z najznamienitszych włoskich serów, charakteryzuje się specyficznym wyglądem, aromatem i smakiem.
Oryginalny Parmigiano Reggiano powinien pochodzić z włoskiego regionu Emilia-Romania. Produkowany jest z dwóch udojów mleka krowiego: porannego i wieczornego.
Ser gorgonzola dla dodania wyrazistości
Aby pizza nabrała wyrazistości, stosuje się ser gorgonzola. Charakteryzuje się silnym aromatem grzybowym oraz intensywnym smakiem.
Gorgonzola jest serem, który produkowany jest na terenie Piemontu i Lombardii. Należy do grupy serów pleśniowych. Kolor kremowy przeplatany jest plamkami pleśni zielono-niebieskiej.
Ser gorgonzola występuje w dwóch wariantach smakowych:
- dolce – łagodniejsza z delikatnym słodkim posmakiem
- piccante – ostry, nieco gryzący smak.
Warto przy tym podkreślić, że intensywność oraz smak zależą od stopnia dojrzewania. Im jest on krótszy, tym ser delikatniejszy i słodszy.
Ser provolone – aby pizza nabrała ostrości
Do pizzy typu cztery sery często dodaje się provolone. Produkowany w Lombardii, uważany jest za jeden z najstarszych serów. Mocno dojrzały, wyróżnia się ostrym smakiem, zaś młody – jest bardzo miękki i łagodny.
Chociaż pizza serowa powinna składać się z czterech wyżej wymienionych serów, dopuszczalne są różnorodne kulinarne wariacje na temat quatro fromaggi. W efekcie niektóre pizzerie, np. La Gondola proponują inne serowe warianty – jednak równie smaczne jak oryginał. Czasami zamiast provolone pojawia się szwajcarski ementaler, holenderska gouda, a nawet polski ser edamski.