
Wszyscy uwielbiamy czekoladę. Niegdyś była ona dla nas rarytasem, a dziś dostępne są różne smaki, a nawet kolory. Czekolada to nie tylko słodki przysmak do jedzenia bądź picia to także środek leczniczy i afrodyzjak. Pierwszymi miłośnikami czekolady byli Aztekowie, później dotarła do Europy. W Paryżu w XVIII wieku znany farmaceuta pan Debauve polecał czekoladę jako lek dla osób z niedowagą. Czekolada z dodatkiem kwiatu pamarańczy miała leczyć nerwy zaś z mleczkiem migdałowym pomagać na strapienia. W Anglii wiek XVIII to popularyzacja picia czekolady. Zrobić dobrą czekoladę jest bardzo trudno. Trzeba w odpowiednich ilościach dobrać cukier, mleko, wanilię i inne dodatki.
W 1828 r. po raz pierwszy uzyskano masło kakaowe co doprowadziło do produkcji kakao w proszku, a to z kolei po 20 latach zaowocowało tabliczką czekolady. Za ojczyznę czekolady uważa się Szwajcarię, a za ojca D. Petera. Pierwsze produkcje tabliczek czekolady były nieudane, gdyż okazały się one za zbyt twarde. Koniec XIX w to rozkwit w produkcji czekolady. Stala się ona delikatna i odpowiednio twarda. W Polsce produkcją czekolady zasłużył się K.E Wedel, który przybył z Niemiec do Warszawy w 1845r.
Poczatki firmy "Wedel" były skromne, bo produkowała ona tylko karmelki. Z czasem powstaje cukiernia, na początku z małą ilością pracowników, w krótkim czasie następuje jej rozrost i zostają sprowadzone z Paryża maszyny do produkcji czekolady. Sprzedaje się tu czekoladę tzw. farmaceutyczną, która miała leczyć różne schorzenia, czekoladę z przyprawami i cieszącą się największym powodzeniem czekoladę waniliową. Jednak największym hitem tamtego okresu okazała się czekolada do picia, gdzie według źródeł pochodzących z tamtych czasów, dziennie pijano ok 500 filiżanek i to tylko w Warszawie. Rywalem warszawskiego "Wedla" była w Krakowie od 1910 r Fabryka "Piasecki, Suchard, Pischinger", która oferowała szeroką gamę słodkości. Piasecki produkował bombonierki, Suchard czekoladę, a Pischinger ciasta. W 1954r Fabryka zmieniła nazwę na "Wawel". Nadal produkuje czekolady, a najbardziej znana jest czekolada dla diabetyków.
Czekolada przez wiele osób uważana jest za tucząca, powodującą zaparcia, ale kostka czekolady nikomu jeszcze nie zaszkodziła, a wręcz odwrotnie nieraz poprawiła samopoczucie więc jedzmy ją na zdrowie.
10 najlepszych miejsc z czekoladą
We wszystkich zjesz kakaowe pyszności. Przewodnik po czekoladowym raju.
- Chocoholic Buffet, Vancouver, Kanada
Ta restauracja serwuje gościom czekoladę pod każdą postacią. Domowej produkcji ciastka, ciasta, wypieki i inne słodkości są produkowane z wysokiej jakości czekolady Schokinag. Nawet koktajle i likiery są w temacie czekolady
- Magnolia Bakery, Nowy Jork, USA
Ta mała, przytulna, w stylu lat 50-tych piekarnia zaczęła być sławna, kiedy postacie w seriali telewizyjnych wpadali do niej na wypełnione cukrem ciastka. Równie rozchwytywane stały się czerwone, aksamitne, czekoladowe ciastka, a także ciastka w kolorach tęczy, puddingi, wiśniowe serniki i brownies, czyli ciasto kakaowe.
- Max Brenner, Nowy Jork
Znany ze swojej gorącej czekolady serwowanej w specjalnie zaprojektowanym ogrzewającym dłoń "kubku-przytulaczu", ten sklep i restauracja na Broadway'u serwuje zadziwiający szereg produktów kakaowych począwszy na czekoladowych truflach martini, poprzez czekoladowe fondue, na czekoladowym piwie kończąc.
- Maya Chocolate, Tabasco, Meksyk
To miejsce jest prawdopodobnie miejscem narodzin czekolady - słowo "czekolada" pochodzi od słowa z języka starożytnych Majów - "xocolati". Smak gorącej czekolady w stylu Majów: gęsta, pienista, słodko-gorzka i z dodatkiem papryczek chili. Hiszpańscy konkwistadorzy gorzki smak zagłuszali cukrem, cynamonem, migdałami i mlekiem. Warto spróbować wszystkich tych sposobów.
- Sachertorte, Wiedeń, Austria
Czekoladowa gąbka z morelowym nadzieniem, pokryta ciemnoczekoladową polewą, Sachertorte nazwana jest po swoim założycielu z 1832 roku, o nazwisku Franz Sacher. Stworzył ten smakołyk żeby zaimponować swojemu szefowi, Klemensowi Wenzel księciu von Metternich, zyskując sławę i fortunę.
- Hot Chocolate, Turyn, Włochy
W czekoladowej stolicy Włoch, trzeba wypić "cioccolato caldo". Ten pogromca zimy jak się o nim mówi, serwowany jest bardzo gęsty, gorący i lekko gorzkawy, pokryty dodatkowo bitą śmietaną. Spróbuj "bicerin", warstwową gorącą czekoladę lub wyjątkowe espresso podawane w szklanych kubkach wyłącznie w Turynie, albo "giandujotto", czekoladowy cukierek o smaku orzechów laskowych.
- Valrhona Chocolate, Tain l’Hermitage, Francja
W kraju wina, na lewym brzegu Renu, odwiedź dom czekolady Valrhona, faworyta wielu smakoszy czekolady i kucharzy. Wyjątkowo tutaj czekolada jest wytwarzana wyłącznie z naturalnego tłuszczu z masła kakaowego, bez dodatku tłuszczu roślinnego. Czekomaniacy z pewnością zachwycą się degustacją lub zakupią coś z czekoladowego sklepu, podczas gdy profesjonalni kucharze mogą zaczerpnąć wiedzy z Valrhona Ecole du Grand Chocolat, czekoladowej szkoły.
- Chocolate and Churros, Madryt, Hiszpania
W Madrycie jest kilka miejsc, które oferują coś więcej niż tylko gorącą czekoladę. W Chocolate & Churros napijesz się jej wraz z ‘churro’ czyli tradycyjnym hiszpańskim, tłustym wypiekiem, który po zamoczeniu w czekoladzie staje się prawdziwą delicją dla podniebienia.
- Nemesis, River Caf, Londyn, Anglia
Jedna z najlepszych londyńskich restauracji i rojącą się od wybitnych kucharzy i szefów kuchni jak Jamie Oliver. Specjalnością lokalu jest tort Chocolate Nemezis. Lepki z delikatna skorupką na wierzchu, zyskuje swoje bogactwo z oszałamiającej ilości czekolady.
- Chocolate Hotel, Bournemouth, Anglia
Czekolada do jedzenia, oddychania, spania... gdzie szukać lepszego czekoladowego hotelu? Smakosze czekolady z pewnością wyjdą stąd (jeżeli w ogóle) w pełni usatysfakcjonowani.