Krótka historia czekolady

Czekolada to nie tylko słodki przysmak do jedzenia bądź picia to także środek leczniczy i afrodyzjak. Pierwszymi miłośnikami czekolady byli Aztekowie, później dotarła do Europy.

Czekolada to nie tylko słodki przysmak do jedzenia bądź picia to także środek leczniczy i afrodyzjak. Pierwszymi miłośnikami czekolady byli Aztekowie, później dotarła do Europy.
fot. dianaduda/Shutterstock

Wszyscy uwielbiamy czekoladę. Niegdyś była ona dla nas rarytasem, a dziś dostępne są różne smaki, a nawet kolory. Czekolada to nie tylko słodki przysmak do jedzenia bądź picia to także środek leczniczy i afrodyzjak. Pierwszymi miłośnikami czekolady byli Aztekowie, później dotarła do Europy. W Paryżu w XVIII wieku znany farmaceuta pan Debauve polecał czekoladę jako lek dla osób z niedowagą. Czekolada z dodatkiem kwiatu pamarańczy miała leczyć nerwy zaś z mleczkiem migdałowym pomagać na strapienia. W Anglii wiek XVIII to popularyzacja picia czekolady. Zrobić dobrą czekoladę jest bardzo trudno. Trzeba w odpowiednich ilościach dobrać cukier, mleko, wanilię i inne dodatki.

W 1828 r. po raz pierwszy uzyskano masło kakaowe co doprowadziło do produkcji kakao w proszku, a to z kolei po 20 latach zaowocowało tabliczką czekolady. Za ojczyznę czekolady uważa się Szwajcarię, a za ojca D. Petera. Pierwsze produkcje tabliczek czekolady były nieudane, gdyż okazały się one za zbyt twarde. Koniec XIX w to rozkwit w produkcji czekolady. Stala się ona delikatna i odpowiednio twarda. W Polsce produkcją czekolady zasłużył się K.E Wedel, który przybył z Niemiec do Warszawy w 1845r.

Poczatki firmy "Wedel" były skromne, bo produkowała ona tylko karmelki. Z czasem powstaje cukiernia, na początku z małą ilością pracowników, w krótkim czasie następuje jej rozrost i zostają sprowadzone z Paryża maszyny do produkcji czekolady. Sprzedaje się tu czekoladę tzw. farmaceutyczną, która miała leczyć różne schorzenia, czekoladę z przyprawami i cieszącą się największym powodzeniem czekoladę waniliową. Jednak największym hitem tamtego okresu okazała się czekolada do picia, gdzie według źródeł pochodzących z tamtych czasów, dziennie pijano ok 500 filiżanek i to tylko w Warszawie. Rywalem warszawskiego "Wedla" była w Krakowie od 1910 r Fabryka "Piasecki, Suchard, Pischinger", która oferowała szeroką gamę słodkości. Piasecki produkował bombonierki, Suchard czekoladę, a Pischinger ciasta. W 1954r Fabryka zmieniła nazwę na "Wawel". Nadal produkuje czekolady, a najbardziej znana jest czekolada dla diabetyków.

Czekolada przez wiele osób uważana jest za tucząca, powodującą zaparcia, ale kostka czekolady nikomu jeszcze nie zaszkodziła, a wręcz odwrotnie nieraz poprawiła samopoczucie więc jedzmy ją na zdrowie.

10 najlepszych miejsc z czekoladą

We wszystkich zjesz kakaowe pyszności. Przewodnik po czekoladowym raju.

  1. Chocoholic Buffet, Vancouver, Kanada

    Ta restauracja serwuje gościom czekoladę pod każdą postacią. Domowej produkcji ciastka, ciasta, wypieki i inne słodkości są produkowane z wysokiej jakości czekolady Schokinag. Nawet koktajle i likiery są w temacie czekolady

  2. Magnolia Bakery, Nowy Jork, USA

    Ta mała, przytulna, w stylu lat 50-tych piekarnia zaczęła być sławna, kiedy postacie w seriali telewizyjnych wpadali do niej na wypełnione cukrem ciastka. Równie rozchwytywane stały się czerwone, aksamitne, czekoladowe ciastka, a także ciastka w kolorach tęczy, puddingi, wiśniowe serniki i brownies, czyli ciasto kakaowe.

  3. Max Brenner, Nowy Jork

    Znany ze swojej gorącej czekolady serwowanej w specjalnie zaprojektowanym ogrzewającym dłoń "kubku-przytulaczu", ten sklep i restauracja na Broadway'u serwuje zadziwiający szereg produktów kakaowych począwszy na czekoladowych truflach martini, poprzez czekoladowe fondue, na czekoladowym piwie kończąc.

  4. Maya Chocolate, Tabasco, Meksyk

    To miejsce jest prawdopodobnie miejscem narodzin czekolady - słowo "czekolada" pochodzi od słowa z języka starożytnych Majów - "xocolati". Smak gorącej czekolady w stylu Majów: gęsta, pienista, słodko-gorzka i z dodatkiem papryczek chili. Hiszpańscy konkwistadorzy gorzki smak zagłuszali cukrem, cynamonem, migdałami i mlekiem. Warto spróbować wszystkich tych sposobów.

  5. Sachertorte, Wiedeń, Austria

    Czekoladowa gąbka z morelowym nadzieniem, pokryta ciemnoczekoladową polewą, Sachertorte nazwana jest po swoim założycielu z 1832 roku, o nazwisku Franz Sacher. Stworzył ten smakołyk żeby zaimponować swojemu szefowi, Klemensowi Wenzel księciu von Metternich, zyskując sławę i fortunę.

  6. Hot Chocolate, Turyn, Włochy

    W czekoladowej stolicy Włoch, trzeba wypić "cioccolato caldo". Ten pogromca zimy jak się o nim mówi, serwowany jest bardzo gęsty, gorący i lekko gorzkawy, pokryty dodatkowo bitą śmietaną. Spróbuj "bicerin", warstwową gorącą czekoladę lub wyjątkowe espresso podawane w szklanych kubkach wyłącznie w Turynie, albo "giandujotto", czekoladowy cukierek o smaku orzechów laskowych.

  7. Valrhona Chocolate, Tain l’Hermitage, Francja

    W kraju wina, na lewym brzegu Renu, odwiedź dom czekolady Valrhona, faworyta wielu smakoszy czekolady i kucharzy. Wyjątkowo tutaj czekolada jest wytwarzana wyłącznie z naturalnego tłuszczu z masła kakaowego, bez dodatku tłuszczu roślinnego. Czekomaniacy z pewnością zachwycą się degustacją lub zakupią coś z czekoladowego sklepu, podczas gdy profesjonalni kucharze mogą zaczerpnąć wiedzy z Valrhona Ecole du Grand Chocolat, czekoladowej szkoły.

  8. Chocolate and Churros, Madryt, Hiszpania

    W Madrycie jest kilka miejsc, które oferują coś więcej niż tylko gorącą czekoladę. W Chocolate & Churros napijesz się jej wraz z ‘churro’ czyli tradycyjnym hiszpańskim, tłustym wypiekiem, który po zamoczeniu w czekoladzie staje się prawdziwą delicją dla podniebienia.

  9. Nemesis, River Caf, Londyn, Anglia

    Jedna z najlepszych londyńskich restauracji i rojącą się od wybitnych kucharzy i szefów kuchni jak Jamie Oliver. Specjalnością lokalu jest tort Chocolate Nemezis. Lepki z delikatna skorupką na wierzchu, zyskuje swoje bogactwo z oszałamiającej ilości czekolady.

  10. Chocolate Hotel, Bournemouth, Anglia

    Czekolada do jedzenia, oddychania, spania... gdzie szukać lepszego czekoladowego hotelu? Smakosze czekolady z pewnością wyjdą stąd (jeżeli w ogóle) w pełni usatysfakcjonowani.