Makarony - rodzaje makaronów

Najstarszy makaron liczy sobie 4.000 lat. Znaleziono go w Chinach. Starożytni Grecy także znali ten rodzaj pożywienia. Dopiero w IX wieku Arabowie sprowadzili makaron na Sycylię.

Najstarszy makaron liczy sobie 4.000 lat. Znaleziono go w Chinach. Starożytni Grecy także znali ten rodzaj pożywienia. Dopiero w IX wieku Arabowie sprowadzili makaron na Sycylię.
fot. lolloj/Shutterstock

Każdy z nas zapewne myśli, że makaron pochodzi z Włoch. Otóż nie. Najstarszy makaron liczy sobie 4.000 lat. Znaleziono go w Chinach. Starożytni Grecy także znali ten rodzaj pożywienia. Dopiero w IX wieku Arabowie sprowadzili makaron na Sycylię. Co najciekawsze we Włoszech posiłek ten był powszechnym pożywieniem najbiedniejszych. Wyróżniamy kilkanaście typów makaronów. Wśród najpopularniejszych są:

  • cannelloni – to włoski makaron w kształcie rurek o średnicy około 3 cm, nadziewany jest najczęściej mięsem mielonym,
  • conchiglioni – w kształcie muszli ślimaka,
  • farfalle – makaron w kształcie kokardek,
  • gnocchi – podobny do polskich kopytek, todzaj włoskich klusek,
  • lasagne – to duże prostokątne płaty,
  • linguine – podobny do spagetthi, jednak w odróżnieniu od niego jest spłaszczony,
  • penne, penne rigate – w kształcie rurek o skośnych końcach,
  • ravioli – to nieduże pierożki,
  • spagetthi – w formie długich, prostych nitek,
  • tagiatelle – to długie i płaskie wstążki,
  • tortellini – są to tradycyjne, włoskie pierożki.

Dość często spotykanym makaronem na sklepowych półkach jest makaron kolorowy. Wbrew pozorom nie są to makarony sztucznie barwione. Kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom. I tak na przykład:

  • makaron zielony swój kolor zawdzięcza szpinakowi,
  • makaron fioletowy to zasługa pomidorów lub buraków,
  • makaron czerwony jest dzięki marchewce,
  • makaron pomarańczowy – kabaczek i dynia.

Mamy również podział na makarony w zależności od tego z jakiej mąki i nie tylko został on wyprodukowany:

  • z mąki pełnoziarnistej – z mąki pszennej lub żytniej, produkowany z mąki z wysokiego przemiału, zawiera dużo witamin i minerałów,
  • ryżowy – otrzymuje się go z mąki ryżowej, nie zawiera glutenu i tłuszczu, wystarczy zalać go wodą,
  • sojowy – przede wszystkim w swoim składzie ma skrobię z fasoli mung, jest makaronem bezglutenowym, nie wymaga gotowania,
  • kukurydziany – z mąki kukurydzianej. Bogaty w witaminy B,E,A oraz błonnik. Zawiera magnez i potas, nie zawiera glutenu,
  • orkiszowy – również nie zawiera glutenu, ma dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wobec tak zróżnicowanych rodzai i gatunków makaronu niekiedy stoimy przed dylematem, który wybrać. Nie ważne czy wybierzemy lasagne, spagetthi czy też ravioli, odpowiednio przyrządzony będzie smakował rewelacyjnie.