Menu na przyjęcie

Ustalenie najlepszego menu na przyjęcie to wielki dylemat dla niejednej pani domu.

Ustalenie najlepszego menu na przyjęcie to wielki dylemat dla niejednej pani domu.
fot. Alexander Tihonov/Shutterstock

W Polsce przyjmowanie gości we własnym domu nieodłącznie wiąże się poczęstunkiem. Zależnie od gościnności, warunków oraz okazji może to być bardziej wystawny lub zupełnie skromny poczęstunek. My Polacy lubimy spotkania towarzyskie, choć nie zawsze wystarcza nam na nie czasu. Jeśli już, więc uda się spotkać lubimy odbywać długie biesiad czy, gdzie możne nie zważając na upływający czas rozmawiać, bawić się i cieszyć nawzajem swoim towarzystwem. Długie biesiady łączą się oczywiście z serwowaniem posiłków. Poczęstunek ma najskromniejszą formę zwykle podczas niezapowiedzianych spotkań, gdy dwie osoby spędzają czas na tzw. kawie. Oznacza to oczywiście, że częstujemy napojem gorącym, niekoniecznie kawą a do tego podajemy domowe ciasto jeśli takie posiadamy albo gotowe ciasteczka czy inne przegryzki ze sklepu.

Jeśli zaś planujemy duże przyjęcie, na które zaprosiliśmy większą ilość gości trzeba przygotować odpowiedni zestaw potraw i napojów. Ustalenie najlepszego menu to wielki dylemat dla niejednej pani domu. Chodzi, bowiem o to, aby było smacznie, wystawnie i aby każdy odnalazł potrawy odpowiednie dla siebie. Tradycyjnie, więc na stole powinny znaleźć się zimne przekąski, na obiad zupa, drugie danie i na koniec deser. Jeśli chodzi o przekąski to najczęściej podaje się śledzie, koreczki, schab w galarecie, roladki, sery pleśniowe czy mini kanapki. Zupy podawane najczęściej podczas przyjęć to rosół i flaki. Na drugie danie gorące podaje się mięso lub ryby w towarzystwie ziemniaków i surówek. W tym miejsce obecnie coraz częściej goszczą potrawy innych narodów na przykład włoskie makarony czy ryż w wydaniu azjatyckim. Na deser można podać lody czy kremy jest w Polsce najczęściej praktykuje się domowe ciasta. Wiele osób przygotowuje także inne potrawy, które można konsumować w międzyczasie. Są to sałatki, bigos, pasztety, jajka faszerowane, wytrawne babeczki czy zapiekane ziemniaki. Bardzo ważne jest także to aby potrawy były podane w sposób estetyczny. Dopełnieniem posiłku są także alkohole pasujące do serwowanych dań.