Mięso duszone w piwie - wołowina

Wołowina i piwo to doskonałe połączenie mięsa i alkoholu. Na smak duszonego mięsa niebagatelny wpływ będzie mieć butelka użytego piwa.

Wołowina i piwo to doskonałe połączenie mięsa i alkoholu. Na smak duszonego mięsa niebagatelny wpływ będzie mieć butelka użytego piwa.
fot. Audi Dela Cruz/Shutterstock

Wołowina i piwo to doskonałe połączenie mięsa i alkoholu. Na smak duszonego mięsa niebagatelny wpływ będzie mieć butelka użytego piwa. Ciemne nada zupełnie innych niuansów smakowych niż jasne. Danie główne dla 4 osób, czas przygotowania: 20 minut (+ około 2,5 godziny duszenia).

Składniki:

  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 1 butelka ciemnego lub jasnego piwa (w zależności od preferencji)
  • 1 kromka chleba bez skórki
  • 2 duże cebule
  • 0,5 marchewki
  • 50 g masła do pieczenia
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól, pieprz (do smaku)

Mięso pokroić w kostkę. Obrać cebulę i marchewkę, poszatkować. W naczyniu żaroodpornym podgrzać masło, dodać mięso i smażyć je do momentu aż wołowina uzyska brązowy kolor. Gdy mięso będzie już mieć odpowiednią barwę, należy wyjąć je i przyprawić solą i pieprzem. Do naczynia dodać cebulę i krótko smażyć, po chwili wrzucić marchewkę. Po 2 minutach ponownie dodać mięso i okrasić je alkoholem, wlewając piwo po krawędziach naczynia. Dodać tymianek i listki laurowe. Posmarowany obustronnie musztardą chleb ułożyć na mięsie, zmniejszyć ogień i przykryć naczynie pokrywką na około 2,5 godziny. Jeśli piwo i wołowina będą zbytnio parować, należy dolać do gulaszu odrobinę wody. Najlepsze z frytkami. Smacznego!