Mięso w kuchni chińskiej

Chociaż kuchnia chińska kojarzy się nam zazwyczaj z ryżem i warzywami, bardzo ważną rolę odgrywa w niej również mięso.

Chociaż kuchnia chińska kojarzy się nam zazwyczaj z ryżem i warzywami, bardzo ważną rolę odgrywa w niej również mięso.
fot. Slawomir Fajer/Shutterstock

Chociaż kuchnia chińska kojarzy się nam zazwyczaj z ryżem i warzywami, bardzo ważną rolę odgrywa w niej również mięso. Najczęściej dieta chińska korzysta z wieprzowiny, choć i wołowina, i baranina również pojawiają się na talerzach. Chińczycy mają oczywiście kilka swoich sprawdzonych i uświęconych przez tradycję sposobów przyrządzania mięsa. Najczęściej stosowana metoda polega na szybkim smażeniu mięsa, przy czym mięso smażone jest w niewielkiej ilości tłuszczu wraz z warzywami. Warto dodać, że zazwyczaj warzyw jest więcej niż mięsa. Przy takim smażeniu automatycznie powstaje sos, który po doprawieniu staje się integralną częścią dania. Drugi sposób przygotowania mięsa w kuchni chińskiej to gotowanie "na czerwono". Popularność swą ta metoda zawdzięcza dość licznym zaletom sosu sojowego, w którym owo mięso (a także drób i warzywa) jest gotowane. Chińczycy chętnie podczas obróbki termicznej mięsa korzystają także z duszenia. Proces ten trwa nawet do pięciu godzin, zaś pod koniec duszenia do mięsa dodawane są warzywa, przyprawy oraz kieliszeczek wytrawnego wina. Chińczycy znają i chętnie korzystają z innej, bardzo zdrowej metody obróbki cieplnej potraw. To gotowanie na parze, dzięki któremu dania są zdrowe i mają wyjątkowy smak. Z innych technik stosowanych podczas przygotowania dań mięsnych w kuchni chińskiej wymienić należy również smażenie w głębokim tłuszczu oraz gotowanie w kociołku.

Jakie dania z mięsem w roli głównej zna dieta chińska?

Potrawy z wieprzowiny to bez wątpienia największa grupa dań mięsnych w Chinach. Znane i lubiane dania z wieprzowiną w roli głównej to schaby gotowany oraz pikantna wieprzowina. Wiele ciekawych dań powstaje na podstawie mięsa schabowego. To schab z imbirem, schab ze śliwkami lub kotlety schabowe słodko-kwaśne. Popularnym daniem są również klopsiki wieprzowe w kwaśnym sosie. Dieta chińska uwzględnia również podroby. Znana jest smażona wątroba wieprzowa oraz dania z nerek, a także nóżki w galarecie lub w sosie sezamowym. Wołowina to kolejny gatunek mięsa, który stosunkowo często pojawia się w chińskiej kuchni. Tu również wymienić można sporo ciekawych dań, jak wołowinę w szparagach czy befsztyki serwowane na wiele oryginalnych sposobów.