Olej kokosowy kuchni i w kosmetyce

W kuchni olejem kokosowym można zastąpić inne tłuszcze. Można na nim smażyć (jest trwały i stabilny w wysokiej temperaturze), piec, zastępując masło czy margarynę.

W kuchni olejem kokosowym można zastąpić inne tłuszcze. Można na nim smażyć (jest trwały i stabilny w wysokiej temperaturze), piec, zastępując masło czy margarynę.
fot. MaraZe/Shutterstock

Olej kokosowy, nazywany królem olejów, otrzymywany jest z miąższu świeżego orzecha kokosowego.Wyrabiany jest w niskiej temperaturze. W zależności od temperatury otoczenia ma konsystencję ciekłą lub stałą. Przy temp. wyższej niż 25 st.C. jest lekko żółtą cieczą. W temp. poniżej 25 st.C. przyjmuje postać białego tłuszczu który nazywany jest masłem kokosowym.

W odróżnieniu od innych olejów, olej kokosowy jest bardzo trwały, odporny na wysoką temperaturę otoczenia, nie musi więc być przechowywany w lodówce. Kokosy są wartościowymi, zawierającymi cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki, owocami palmy kokosowej, zwanej w Azji "drzewem życia". Ze względu na to olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, chemicznym i kosmetycznym.

W kuchni olejem kokosowym można zastąpić inne tłuszcze. Można na nim smażyć (jest trwały i stabilny w wysokiej temperaturze), piec, zastępując masło czy margarynę. Można używać go do smarowania pieczywa, a także do sałatek, sosów, zakąsek, deserów. Ze względu na to, że jest łatwo przyswajany przez organizm i nie odkłada się w postaci tłuszczu i cholesterolu świetnie nadaje się dla osób z problemami krążeniowymi i żołądkowymi. Olej kokosowy poprawia metabolizm, przyspiesza przemianę materii i nie bierze udziału w budowie tkanki tłuszczowej.

W kosmetyce olej kokosowy ma także szerokie zastosowanie dzięki jego właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób skórnych, egzem, stanów zapalnych skóry. Doskonale nawilża suchą skórę.Jest doskonały w pielęgnacji suchych włosów. Wspomaga gojenie się ran i owrzodzeń. Olej koksowy zyskuje coraz większą popularność i coraz większe zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.