Otręby pszenne i otręby owsiane

Już trzy łyżki stołowe otrębów pszennych mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie.

Już trzy łyżki stołowe otrębów pszennych mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie.
fot. Marlena Zagajewska/Shutterstock

Już trzy łyżki stołowe otrębów pszennych mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie. Są one szczególnie cenione przez te osoby, które mają problemy z zaparciami. Dzięki otrębom pszennym dodawanym do innych pokarmów (np. jogurtów, zup, sosów) szybciej czujemy się najedzeni, a dodatkowo chronimy się przed ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Codzienne spożywanie otrębów może również uchronić nas przed innymi problemami, takimi jak np. hemoroidy czy żylaki kończyn dolnych. Otręby znany były już w czasach starożytnych, jednak ich prawdziwa kariera zaczęła się na przełomie XIX i XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Miało to związek z pojawiającą się wówczas modą na wegetarianizm. Lecznicze właściwości otrębów pszennych zauważono jednak dopiero w okresie międzywojennym. Dziś wiadomo, że otręby pszenne są najlepszym, a do tego całkowicie naturalnym, środkiem na zaparcia. To zasługa zawartych w otrębach substancji włóknistych. Z otrębami należy jednak postępować ostrożne – zbyt duża ich ilość w diecie może być przyczyną biegunek u niektórych osób. Ci, którzy już mają problemy z dolegliwościami trawiennymi, przed dołączeniem ich do swej diety powinni skorzystać z porady lekarza. Należy pamiętać o tym, że niektóre z chorób przewlekłych wykluczają możliwość spożywania otrębów pszennych.

Otręby owsiane, popularna owsianka lub mąka owsiana – te produkty, dołączone do codziennej diety, mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Owies świetnie wpływa na serce, ułatwia wypróżniania, a dodatkowo może być stosowany w przypadku pojawienia się stanów zapalnych skóry (warto skorzystać z okładów z owsa w przypadku problemów z łuszczycą). Nic dziwnego, że już w dawnej, ludowej medycynie owies zajmował ważną pozycję. Ceniono go nie tylko jako środek pobudzający, ale także jako środek wzmacniający układ nerwowy. W leczeniu uzależnień wykorzystywano herbatkę z owsa, którą to leczono przede wszystkim osoby uzależnione od opium. Współczesne badania potwierdzają, że owies faktycznie ma bardzo dobry wpływ na pracę serca oraz na poziom cholesterolu. Owies jest też dobrym lekiem na zaparcia (choć nie tak skutecznym jak otręby pszenne). Owies najskuteczniejszy jest w postaci otrębów. Skuteczna jest też owsianka oraz owsiane bułeczki czy też krakersy. Skuteczny jest zarówno owies gotowany, jak i surowy, a szczególnie polecanym produktem jest owsianka, którą można zjadać zarówno rano, jak i wieczorem na kolację.