Pieczarki w kuchni – smak, który czaruje od stuleci

Z pieczarek przygotujesz niemal każde danie – wiele zależy od Twoich umiejętności i kulinarnej fantazji.

Z pieczarek przygotujesz niemal każde danie – wiele zależy od Twoich umiejętności i kulinarnej fantazji.

Z pieczarek przygotujesz niemal każde danie – wiele zależy od Twoich umiejętności i kulinarnej fantazji. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjne posiłki, które nieodłącznie kojarzą się ze smakami dzieciństwa.

Jednak nietuzinkowe grzyby służą również do przyrządzania potraw wyrafinowanych – to jeden z ulubionych składników wybitnych kucharzy. Pieczarki „zadomowiły się” w polskiej kuchni już dawno – dziś trudno uwierzyć, że mają francuskie korzenie.

Dania z pieczarek – wspomnienie z dzieciństwa

Potrawy z pieczarek to wyśmienity pomysł na każdą porę roku – doskonale sprawdzą się wiosną, jesienią, zimą i latem, wystarczy tylko skomponować je z sezonowymi produktami. Nie są czasochłonne i często nie wymagają od „domowych” kucharzy szczególnie wnikliwej wiedzy kulinarnej. Łatwe w przygotowaniu i nadzwyczaj smaczne, od lat uwodzą podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy.

Któż nie pamięta zapachu pysznej, gorącej zupy pieczarkowej, który witał w progu po powrocie przedszkola czy szkoły? Tradycyjny specjał smakował nadzwyczajnie, jeśli przygotowała go babcia lub mama i podała na stole nakrytym własnoręcznie wydzierganą serwetą. Warto wracać do tych niezapomnianych dań – to czarująca, kulinarna wyprawa w krainę dzieciństwa. Jeżeli chcesz – możesz nieco zmodyfikować potrawę, dodać ulubione przyprawy i zainspirować się przepisami, które tworzą mistrzowie polskiej kuchni.

Pieczarki – wszechstronne i smaczne

Gdy wpadną niespodziewani goście lub zechcesz zaskoczyć pieczarkowym przysmakiem swoich bliskich, bez trudu przygotujesz surówkę, krem, grzyby sprawdzą się podane w śmietanie, z rusztu i faszerowane. Idealnie nadają się na farsz – zarówno do mięs jak i pierogów. Trudno wyobrazić sobie bez nich chrupiące zapiekanki, sosy, niektóre pasztety i potrawy z makaronu czy ryżu. Ich zastosowanie w kuchni ogranicza jedynie wyobraźnia kucharza. W pieczarkach gustują wielbiciele dań ostrych i zdecydowanych smaków, którzy chętnie wybierają grzyby marnowane w occie. Lubią je nawet maluchy, które z przyjemnością pałaszują delikatne, pieczarkowe zupy.

Za ojczyznę pieczarek uważa się stolicę Francji. Legenda głosi, że po raz pierwszy (w 1811 r.) wyhodował je ogrodnik Chambry. Z czasem niepozorny przysmak uwiódł podniebienia Paryżan i pozostałych mieszkańców kraju i zyskał przydomek Champignons de Paris, („grzyby Paryża”). Dziś to grzyby znane i uwielbiane przez smakoszy na całym świecie, jednak Francja wciąż jest jednym z największych producentów tego gatunku.

Zupa pieczarkowa ze świeżym tymiankiem – przysmak na każdą porę roku

Zupa pieczarkowa ze świeżym tymiankiem (sprawdź: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1547,name,zupa-pieczarkowa-ze-swiezym-tymiankiem) to jedno z dań, które wyśmienicie smakują bez względu na aurę za oknem i porę roku. Przyrządza się je szybko i łatwo, dlatego przepis na domowy smakołyk wykorzystują zarówno doświadczeni kucharze, jak i zupełni nowicjusze. Wystarczy szalotkę z aromatycznymi gałązkami tymianku i pieczarkami zeszklić na patelni w kilku kroplach oliwy z oliwek – a już zniewalający zapach wędruje do najdalszych zakątków domu i zwabia zaintrygowane łasuchy do kuchni. Kiedy składniki uroczo się zarumienią, do grzybów dodaje się ziemniaki i bulion. Co dalej? Dopraw pyszną zupę tak, jak lubisz. Gdy upłynie pół godziny, zdejmij ją z gazu, zmiksuj na idealnie gładki krem i wzbogać odrobiną śmietanki kremówki. Dzięki niej przysmak zyska jedwabistą konsystencję.

Wszystkie – świeże i smaczne – składniki aromatycznej zupy pieczarkowej kupisz w sklepach Biedronka. Jeśli chcesz, by Twoi domownicy pałaszowali danie z jeszcze większym apetytem, nie zapomnij przystroić gotowego specjału zielonym tymiankiem. Zioło fantastycznie sprawdza się również w charakterze dekoracji stołu czy nakryć.

Pora prosić domowe głodomory na obiad i pozwolić im delektować się idealną kompozycją tymianku, grzybów i przypraw. Najmłodsze łasuchy już zawsze będą kojarzyły zupę pieczarkową z domowymi obiadami, rodzinną, ciepłą atmosferą i… Tobą.