Pożegnaj zimę… na kawowo - sprawdź przepisy

Kawa doskonale smakuje z rozmaitymi ciastami, ciasteczkami i tortami. Dlaczego zatem nie spróbować połączyć smaku wybornej kawy z… sernikiem?

Kawa doskonale smakuje z rozmaitymi ciastami, ciasteczkami i tortami. Dlaczego zatem nie spróbować połączyć smaku wybornej kawy z… sernikiem?

Wiosna… i w zasadzie już nic więcej nie trzeba dodawać, bo na samą tylko myśl o tej wyjątkowej porze roku większości z nas robi się niezwykle przyjemnie. Od razu wyobrażamy sobie zapewne śpiew ptaków, wszechobecną soczystą zieleń, „przyjemną” temperaturę.

Jest już na tyle ciepło, iż bez obaw można zrzucić z siebie zimowe odzienie i cisnąć nim w najciemniejszy kąt szafy, a z drugiej strony jeszcze nie grożą nam męczące upały. Wiosna to idealny czas na długie spacery i wycieczki rowerowe – ogólnie, na aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu, którego tak bardzo brakowało nam w okresie zimowym.

Z drugiej strony zima wcale nie jest taka zła! Szczególnie miłośnicy rozmaitych sportów zimowych uwielbiają tę porę roku i w przebywaniu na świeżym powietrzu nie przeszkadza im nawet siarczysty mróz. Warto zatem pożegnać zimę z wszelkimi należnymi jej „honorami”… na kawowo! Przedstawiamy zatem poniżej kilka przepisów na doskonałą kawę (więcej przepisów). Delektując się nią na świeżym powietrzu możemy symbolicznie pożegnać zimę i jednocześnie powitać wiosnę!

Latte o smaku… sernika?

Kawa doskonale smakuje z rozmaitymi ciastami, ciasteczkami i tortami. Dlaczego zatem nie spróbować połączyć smaku wybornej kawy z… sernikiem? Każdy, kto lubi serniki, bez wątpienia rozsmakuje się w tej wyjątkowej kawie!

Składniki:

  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki pokruszonych herbatników

Zaczynamy od ubicia śmietany. Kiedy jest już prawie gotowa, dosypujemy cukier waniliowy i dodajemy serek mascarpone. Aby uzyskać jednolitą masę, możemy użyć miksera. Dodajemy pokruszone herbatniki i delikatnie mieszamy. Robimy ulubioną kawę i nakładamy na nią 2-3 łyżki stworzonego kremu. Gotowe!

Kawa… mocno cytrynowa!

Kawa ta ma rzeczywiście mocno cytrynowy aromat, ale wcale nie jest kwaśna! Jest to doskonała propozycja dla miłośników orzeźwiających akcentów.

Składniki:

Kawa:

  • 3 łyżeczki kawy mielonej
  • 3 szklanki wody
  • cukier (opcjonalnie)
  • 1 szklanki mleka

Masa cytrynowa:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna

Karmel:

  • 4 łyżki cukru

W pierwszej kolejności parzymy skórkę z cytryny i obieramy. Najlepiej użyć do tego celu zestera, czyli skrobaka do cytrusów. Połowę obranej skórki wrzucamy razem z cukrem do garnuszka i karmelizujemy – dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

Następnie robimy krem. Mieszamy żółtka z cukrem i lekko podgrzewamy, dodajemy resztę startej skórki z cytryny. Cały czas lekko podgrzewając, ubijamy do osiągnięcia puszystej masy. Robimy kawę, dodajemy do niej trochę soku z pomarańczy i cytryny.

Przechodzimy do spieniania mleka. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy spieniacza. Przed rozpoczęciem spieniania, lekko podgrzewamy mleko. Gotowy krem przekładamy na dno szklanki i zalewamy gorącą kawą. Na kawę wykładamy piankę mleczną i posypujemy ją skarmelizowaną skórką. Kawa nie tylko świetnie smakuje, ale prezentuje się bardzo ciekawie!

Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.

Kawa z czarnym bzem i truskawkami

A oto jeszcze jedna interesująca propozycja. Kawa z sokiem i syropem z czarnego bzu zyskuje charakterystyczny, przyjemny smak.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 szklanki wody
  • cukier (opcjonalnie)
  • 3 łyżki soku z czarnego bzu
  • 3 łyżki syropu z czarnego bzu
  • listki mięty i szałwii do ozdoby
  • truskawki do dekoracji
  • bita śmietana

Przygotowujemy mocną kawę (3 łyżeczki) w 3 szklanki wody i dodajemy do niej odrobinę soku z czarnego bzu. Następnie mieszamy trochę bitej śmietany z syropem z czarnego bzu. Nakładamy bitą śmietanę na wierzch kawy. Dekorujemy są listami szałwii i mięty oraz pokrojonymi truskawkami. Gotowe! Przygotowanie tej niezwykłej kawy nie powinno zająć więcej niż 5-10 minut.