Produkty stosowane w kuchni włoskiej

Charakterystycznymi produktami tej kuchni są makarony, podstawowym tłuszczem stosowanym do sporządzania potraw jest oliwa, inym specyficznym elementem jest stosowanie ziół i przypraw.

Charakterystycznymi produktami tej kuchni są makarony, podstawowym tłuszczem stosowanym do sporządzania potraw jest oliwa, inym specyficznym elementem jest stosowanie ziół i przypraw.
fot. Francesco83/Shutterstock

Charakterystycznymi produktami tej kuchni są makarony, które są popularne również w naszym kraju. Kuchnia włoska wyróżnia się licznym asortymentem dań z makaronu, pomidorów i dodawaniem serów do potraw. Podstawowym tłuszczem stosowanym do sporządzania potraw jest oliwa. Innym specyficznym elementem jest stosowanie ziół i przypraw takich jak: bazylia, tymianek, oregano, estragon, rozmaryn, oregano, cebula, czosnek. Sery (parmezan, marcella, mascarpone, ricotta) jako dodatek są podawane w różnej postaci: tortów, krajane w plastry, a także zupy posypuje się tartym parmezanem). Do warzyw które królują w tej kuchni można zaliczyć pomidory, cykoria, karczochy, ogórki, brukselka, zielona sałata, oberżyny, szparagi, kabaczki, patisony, oliwki. Bardzo rozpowszechnione jest spożycie drobiu, wołowiny, ryb oraz wszelkiego rodzaju małż, krabów, ostryg, ślimaków. Włosi chętnie jedzą zupy oraz dodają różnego rodzaju sosy do potraw. Do posiłków podaje się wody mineralne, soki owocowe i napoje firmowe, które podaje się silnie wychłodzone. Podobnie jak we Francji do większości posiłków podaje się wino takie jak Wermuty, Campari, Marsala, Chianti, Frascati.

Na deser podaje się owoce, kompoty, lody i tort, po deserze zaś ser i czarną kawę. Do znanych deserów włoskich zaliczają się: lody cassate - deser w kształcie półkuli, trzy warstwy lodów różnego gatunku, we wnętrzu bita śmietana z wiórkami czekoladowymi, bakaliami, owocami kandyzowanymi; granit deser wykonany z soku owocowego, grubo rozdrobnionych owoców oraz grubo ziarnistego cukru; panettone rodzaj babki świątecznej, tiramisu; zabajone pianka z jaj, cukru i wina oraz owoców.

Do charakterystycznych potraw tej kuchni należy oczywiście spaghetti, które jest bardzo lubiane przez naszych rodaków. Ale nie jest to jedyny przysmak który króluje w naszej kuchni. Risotto a także wszystkim znana pizza. Mniej znanymi potrawami są:

  • zupa minestrone - zupa jarzynowa,
  • polenta sporządzana z mąki kasztanowej lub kukurydzianej z dodatkiem sera i różnych sosów,
  • tortellini - pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym podawane z sosem pomidorowym, posypane parmezanem,
  • ravioli - nieduże pierożki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, najczęściej szpinakiem,
  • gnocchi- rodzaj włoskich klusek,
  • piadina - podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z dowolnym nadzieniem,
  • bruschetta - rodzaj przekąski, grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, kotlet cielęcy a la Milanese.

Na śniadanie podawana jest kawa late lub zwykła, cappuccino, bułeczki oraz rogaliki. Drugie śniadanie złożone jest z zimnych przekąsek lub małych dań gorących a także win jada się między godziną 12.00 a 14.00. Właściwy posiłek czyli obiad spożywają w porze naszej kolacji.