Przepis na pyszne włoskie risotto

Warto wiedzieć, że kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, do najbardziej znanych potraw tej kuchni należy również risotto.

Warto wiedzieć, że kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, do najbardziej znanych potraw tej kuchni należy również risotto.
fot. Lilyana Vynogradova/Shutterstock

Warto wiedzieć, że kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, do najbardziej znanych potraw tej kuchni należy również risotto. Szczególnie popularne jest w północnych Włoszech, na południu zaś prym wiedzie makaron. Jak sama nazwa wskazuje podstawą tego dania jest ryż, przy czym niezwykle istotny jest gatunek ryżu. Do przygotowania tradycyjnego włoskiego risotto powinno używać się specjalnej odmiany ryżu o dużych, owalnych ziarenkach. Kolejnym niezbędnym elementem jest bulion, którego powinno być trzy razy więcej niż ryżu. Pozostałe składniki zależą już od tego jaki rodzaj risotto chcemy przygotować, istnieje wiele rodzajów i wiele technik. Najlepszą drogą do uzyskania idealnego smaku są eksperymenty.

Risotto w sosie curry z piersią z kurczaka

Składniki na 4 porcje

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu średnioziarnistego
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki rodzynków
  • Odrobinę pieprzu Cayenne
  • 1 szczypta kminku
  • 250 ml rosołu drobiowego (instant)
  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 100 g mrożonego groszku
  • Sól, biały pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 400 g filetów z piersi z kurczaka
  • Kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce topionego masła. Wsypać ryż oraz curry i krótko podsmażyć. Dodać umyte rodzynki, pieprz, Cayenne i kminek. Zalać ok. 1/3 bulionu, gotować na małym ogniu przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Stopniowo dolewać resztę bulionu, tak żeby ryż był zawsze zakryty i gotować przez kolejne 20 - 30 minut. Kalafior i marchewki oczyścić. Kalafior podzielić na różyczki , marchewkę pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżkę topionego masła i podsmażyć kalafior wraz z marchewką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać 100 ml wody i gotować pod przykryciem przez ok. 10 min. Po 8 minutach dodać groszek. Warzywa odcedzić. W czasie gotowania warzyw kurczaka usmażyć ze wszystkich stron na łyżce masła, na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Resztę masła i warzywa wymieszać z risottem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto i pierś z kurczaka podawać ozdobione listkami mięty.

Risotto szpinakowe

Składniki na 4 porcje

  • 500 g liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g masła
  • 200 g ryżu do risotta
  • Pół szklanki białego wina
  • 750 ml bulionu (instant)
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 30 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

Szpinak oczyścić, dobrze umyć i zblanszować. Dokładnie odcedzić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 30 g masła w garnku. Cebulę, czosnek i ryż zeszklić na maśle. Dolać wino. Stopniowo dolewać bulion, cały czas mieszając. Gotować do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Po 10 minutach dodać szpinak. Po 20 - 25 minutach ryż powinien być kleisty. Dodać resztę masła i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.