Przepis na risotto pomidorami pachnące

Z pewnością wiele osób czytało i słuchało na temat słynnego włoskiego dania risotto. Odmiana tego dania, której przepis zamieszczam będzie dla Was miłą kulinarną niespodzianką.

Z pewnością wiele osób czytało i słuchało na temat słynnego włoskiego dania risotto. Odmiana tego dania, której przepis zamieszczam będzie dla Was miłą kulinarną niespodzianką.
fot. svariophoto/Shutterstock

Z pewnością wiele osób czytało i słuchało na temat słynnego włoskiego dania risotto. Być może nawet wielu je próbowało. Odmiana tego dania, której przepis zamieszczam będzie dla Was miłą kulinarną niespodzianką.  

Składniki:

jedna torebka ryżu,
sześć dużych pomidorów,
pół szklanki oliwy,
cztery ząbki czosnku,
pęczek świeżej natki pietruszki,
sól

Przygotowanie:

Na początek trzeba naciąć pomidory. Potem lekko je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory, posolić, a później mieszając co jakiś czas, smażyć. Dalej trzeba zmiażdżyć czosnek. Potem drobno posiekać umytą natkę pietruszki i dodać ją do pomidorów. Po czym smażyć około 30 minut, aż do momentu uzyskania konsystencji sosu. Trzeba jednak smażyć na niedużym ogniu, aby pomidory nie bulgotały za bardzo. Równocześnie, kiedy dusi się masa pomidorowa należy ugotować ryż. Następnie zmieszać masę pomidorową z ryżem. Przygotowane risotto pomidorami pachnące podawać na gorąco. Nadaje się również do odgrzewania. Smacznego.