Przepis na zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa mogą być świetnym przysmakiem dla całej rodziny. Wybrane warzywa mogą sprawić, że uzyskamy ciekawą przekąskę lub samodzielne danie na rodzinny obiad.

Zapiekane warzywa mogą być świetnym przysmakiem dla całej rodziny. Wybrane warzywa mogą sprawić, że uzyskamy ciekawą przekąskę lub samodzielne danie na rodzinny obiad.
fot. travellight/Shutterstock

Zapiekane warzywa mogą być świetnym przysmakiem dla całej rodziny. Wybrane warzywa mogą sprawić, że uzyskamy ciekawą przekąskę lub samodzielne danie na rodzinny obiad. Zapiekane warzywa można sporządzać według własnego uznania, tworząc dowolną kompozycję. Można również wykorzystać sprawdzony przepis, dzięki któremu powstanie ciekawa zapiekanka.

Zapiekane warzywa sporządzone według prezentowanego poniżej przepisu to danie proste w wykonaniu i tanie, oparte na prostych składnikach. Składniki, które są potrzebne do przygotowania takiej zapiekanki to masło, olej roślinny, ząbek czosnku, cebula, 4 duże marchewki oraz 700 gram ziemniaków. Inne dodatki to kostka rosołowa, szklanka wrzątku, pokrojona łodyga selera oraz podstawowe przyprawy: sól i pieprz. Z tych składników powstanie oryginalna zapiekanka, która z pewnością przypadnie do gusty nawet tym, którzy normalnie za warzywami nie przepadają.

Zapiekankę należy przygotować w następujący sposób:

  • Najpierw należy wysmarować masłem naczynie, w którym zostaną ułożone poszczególne składniki.
  • Następnie na patelni należy rozgrzać trochę masła, a na nim usmażyć czosnek, cebulę, marchewkę pokrojoną w cienkie plastry oraz łodygi selera.
  • Smażyć należy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec smażenia należy je przyprawić do smaku, dodając do nich odrobinę soli i pieprzu.
  • Po usmażeniu warzyw należy pokroić w cienkie plastry ziemniaki i ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Na warstwę ziemniaków należy następnie nałożyć cienką warstwę podsmażonych warzyw, na to kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej na zmianę. Należy jednak uważać, by ostatnia warstwa składała się z ziemniaków. Tak przygotowane warzywa należy zalać szklanka wrzątku, w której wcześniej została rozpuszczona kostka rosołowa.
  • Następnie naczynie należy przykryć i wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
  • Po upływie 30 minut należy wyjąć zapiekankę z piekarnika, ale tylko po to, by zdjęć z naczynia pokrywę.
  • Następnie znów należy wstawić zapiekankę do piekarnika, znów na okres około 30 minut. Ziemniaki powinny być nie tylko miękkie, ale i ładnie zarumienione i chrupiące.
  • Przed podaniem można zapiekankę posypać posiekaną pietruszką.