Pyszne zupy egzotyczne

Pyszne zupy egzotyczne: Consome z kaczki z ravioli grzybowym, Orientalna zupa cytrynowa z mlekiem kokosowym, Toskański krem z pomidorów z cukinią i zielonym pesto.

Pyszne zupy egzotyczne: Consome z kaczki z ravioli grzybowym, Orientalna zupa cytrynowa z mlekiem kokosowym, Toskański krem z pomidorów z cukinią i zielonym pesto.
fot. Lisovskaya Natalia/Shutterstock

Pyszne zupy egzotyczne: Consome z kaczki z ravioli grzybowym, Orientalna zupa cytrynowa z mlekiem kokosowym, Toskański krem z pomidorów z cukinią i zielonym pesto.

Consome z kaczki z ravioli grzybowym

Składniki

  • Kości z 1 kaczki
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • Przypalona cebula
  • Natka pietruszki
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 - 4 listki laurowe
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki płatków migdałów

Ravioli

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • Sól, pieprz
  • 200 g ciasta jak na pierogi

Przygotowanie

Kości z kaczki mocno przypiec (aż do przypalenia) w piekarniku przez około 20 minut w wysokiej temperaturze. Następnie włożyć je do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać warzywa i przygotować bulion, gotując na małym ogniu przez około 2,5 - 3 godziny. Grzyby moczyć przez pół godziny, po czym ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulkę posiekać i razem z grzybami podsmażyć na sklarowanym maśle, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Z tak przygotowanego farszu i cienko rozwałkowanego ciasta na pierogi ulepić małe pierożki i gotować aż wypłyną. Zupę nalać na talerze i dodać po kilka pierożków ravioli. Udekorować marchewką z bulionu i płatkami migdałów.

Orientalna zupa cytrynowa z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 korzonek trawy cytrynowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Sok z 1 limonki
  • Sok z 1 cytryny
  • Kawałek świeżego imbiru (ok. 10 cm)
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • Sos curry lub pasta tom kha biała
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • Cukier do smaku
  • 1 średnia marchewka
  • 4 - 6 szparagów

Przygotowanie

Do wrzącego bulionu dodać kolejno rozgniecioną trawę cytrynową, mleko kokosowe, sok z limonki i cytryny, imbir, posiekaną kolendrę, sos curry lub pastę tam kha i kurczaka. Gotować przez około 20 minut i odcedzić. Kurczaka wyjąć i pokroić na drobne paski. Tak przygotowany wywar doprawić w razie potrzeby cukrem oraz zagęścić śmietaną. Marchewkę pokrojoną w cienkie paski i szparagi zblanszować w wodzie tak, aby były chrupiące. Zupę nalać na talerze, dodać kurczaka. Podawać z marchewką i szparagami.

Toskański krem z pomidorów z cukinią i zielonym pesto

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Zielone pesto
  • Sos balsamico

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na sklarowanym maśle około 5 minut. Dodać pomidory z puszki, zioła i dusić przez 10 minut. Następnie całość zalać bulionem warzywnym i gotować aż warzywa będą miękkie, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojoną w grubsze kawałki cukinię. Całość zagotować, dodać 2 łyżki masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z zielonym pesto.