Pyszne zupy - tradycyjny polski posiłek

Zupa to królowa na naszych stołach! Według statystyk Polacy są w ścisłej czołówce krajów, w których je się najwięcej zup na świecie.

Zupa to królowa na naszych stołach! Według statystyk Polacy są w ścisłej czołówce krajów, w których je się najwięcej zup na świecie.
fot. JaroPienza/Shutterstock

Od wielu wieków zupy odgrywały ogromną rolę w polskiej kuchni i tak zostało po dziś dzień. Początki kariery tej potrawy w Polsce notuje się na XIII wiek. W owych czasach zupa występowała jako polewka jadana przez wszystkich bez względu na status społeczny. Taki stan rzeczy wynikał z faktu, iż zupa była tania w przygotowaniu. Na ogół do jej przyrządzenia używano warzyw strączkowych, różnego rodzaju mięs, dziko rosnących roślin i wyrobów mącznych.

Obecnie zupa to królowa na naszych stołach! Według statystyk (ok. 4 mld litrów) Polacy są w ścisłej czołówce krajów, w których je się najwięcej zup na świecie. Z czego wynika ta popularność?

Z kultywowania tradycji w gotowaniu, ale nie tylko zupy są łatwe i tanie w przygotowaniu a jednocześnie bardzo zdrowe i pożywne. Polacy kochają przede wszystkim te znane od dziesiątek lat, czyli rosół, żurek czy pomidorową.

Zupy dzielimy na te gotowane na wywarach, owocowe i mleczne. Najczęściej gotuje się te pierwsze z rozmaitymi dodatkami w postaci warzyw i wyrobów mącznych czy ziemniaczanych. Wywar na zupę możemy uzyskać z warzyw, kości, mięs czy grzybów.

Natomiast zupy owocowe przyrządza się ze świeżych lub suszonych owoców uzupełniając je w makaron czy kluski. Zupy mleczne kojarzą się przede wszystkim z dzieciństwem. Bazą owej zupy jest oczywiście mleko w połączeniu z produktami zbożowymi lub mącznymi.

Nie tylko na naszych domowych stołach często gości zupa, ale również nasze rodzime restauracje oferują bogaty wybór zup w swych menu.

Smak zupy i jej skład zależy nie tylko od tradycji, ale również od naszej fantazji. Mamy ogromne pole do popisu w tej kwestii. Możemy żonglować składnikami i dodatkami w taki sposób, że nie sposób znudzić się tym daniem. W zależności od rodzaju zupy podaje się do niej różnego rodzaju dodatki takie jak: ryż, kasze, makarony, kluski, kawałki naleśników, drobne pierożki (np. uszka), drobne pikantne wypieki (np. paszteciki), kulebiaki, drobne grzanki, jajka ugotowane na twardo czy pulpety.

Na polskich stołach najczęściej możemy spotkać takie zupy jak:

  • rosół
  • pomidorowa
  • kartoflanka
  • chłodnik
  • kalafiorowa
  • kapuśniak
  • szczawiowa
  • żurek
  • biały barszcz
  • czerwony barszcz
  • grzybowa
  • krupnik
  • grochówka
  • fasolówka
  • botwinkowa
  • dyniowa
  • jarzynowa
  • ogórkowa
  • rybna
  • gulaszowa
  • chrzanowa
  • pieczarkowa
  • flaczki