Rodzaje, gatunki i sposób przyrządzania herbaty

Wielu z nas nie wyobraża sobie braku herbaty w swoim codziennym życiu. Tym bardziej, że w dzisiejszym świecie możemy wybierać spośród wielu gatunków i rodzajów herbat.

Wielu z nas nie wyobraża sobie braku herbaty w swoim codziennym życiu. Tym bardziej, że w dzisiejszym świecie możemy wybierać spośród wielu gatunków i rodzajów herbat.
fot. Madlen/Shutterstock

Herbata to napój tak popularny jak kawa. Przyrządzany jest z liści krzewów i drzew herbacianych. Wielu z nas nie wyobraża sobie braku herbaty w swoim codziennym życiu. Tym bardziej, że w dzisiejszym świecie możemy wybierać spośród wielu gatunków i rodzajów herbat.

Najbardziej znanymi gatunkami herbaty są:

  • herbata biała - produkowana z młodych, nierozwiniętych jeszcze pączków. Ma delikatny smak i aromat. Nie jest fermentowana,
  • herbata zielona - nie zostaje poddana procesom fermentacji. Ma bogaty skład oraz łagodny smak,
  • herbata czerwona - herbata ta łączy w sobie cechy herbaty czarnej i zielonej. Ma głęboki smak,
  • herbata czarna - jej liście przechodzą proces suszenia i fermentacji,
  • herbata yerba mate - to zmielone i wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Herbata ta podobnie jak kawa działa pobudzająco na umysł oraz dodaje energii. W przeciwieństwie jednak do kawy nie wywołuje uzależnienia. Jej aktywnym składnikiem nie jest kofeina a mateina.

Wśród najpopularniejszych rodzajów herbaty wyróżniamy herbaty:

  • ceylon - jest to herbata wysokiej jakości posiadająca wyrazisty smak i aromat,
  • assam - o intensywnym, cierpkim smaku i głębokim aromacie
  • earl grey - czarna, aromatyzowana (najczęściej owocami cytrusowymi)

Sposoby przyrządzania herbaty:

  • herbatę czarną zalewa się wrzącą wodą o temperaturze 100oC i parzymy od 3 do 5 minut,
  • herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze od 60oC do 80oC i parzymy do 3 minut. Liście tej herbaty można parzyć trzykrotnie,
  • herbatę białą parzymy od 5 do 7 minut zalewając wodą o temperaturze 85oC. Tak jak herbatę zieloną można ją parzyć do trzech razy,
  • herbatę czerwoną parzymy w temperaturze 90-100oC przez 3 minuty. Może być parzona wielokrotnie.

Herbata zawiera przeciwutleniacze, taniny, teaninę, kofeinę, witaminy A,B1,B2,C,E i K, jony fluorkowe, teombrominę oraz teofilinę. Smak tego napoju sprawia, iż jest to jeden z najbardziej popularnych i pożądanych napojów na świecie. Jego różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.