Rodzaje kawy – sposoby parzenia i podawania

Parzenie kawy to swego rodzaju rytuał, dzięki czemu na świecie istnieje zawód baristy. Dobrze naparzona kawa to skarb! Smak i aromat takiej kawy jest nie do opisania.

Parzenie kawy to swego rodzaju rytuał, dzięki czemu na świecie istnieje zawód baristy. Dobrze naparzona kawa to skarb! Smak i aromat takiej kawy jest nie do opisania.
fot. Candy Halls/Shutterstock

Parzenie kawy to swego rodzaju rytuał, dzięki czemu na świecie istnieje zawód baristy. Dobrze naparzona kawa to skarb! Smak i aromat takiej kawy jest nie do opisania.

Parzenie kawy odbyć się może kilkoma metodami:

  • w ekspresie ciśnieniowym,
  • w ekspresie przelewowym,
  • w kafetierce,
  • po turecku
  • z użyciem papierowego filtra.

Obecnie chyba najpopularniejsza jest ta pierwsza metoda, która polega na parzeniu kawy pod ciśnienie dzięki przepuszczeniu przez nią gorącej wody. Dzięki temu woda przepuszczana przez kawę pod ciśnieniem pochłania cały smak, kolor i aromat kawy wprost do filiżanki. Kawa w ekspresie przelewowym parzona jest z użyciem filtra, do którego wsypuje się kawę. Następnie woda przelewa się przez filtr do dzbanka. Co do kafetierki to sposób parzenia przypomina nieco ten, który odbywa się w ekspresie ciśnieniowym. Kafetierka to czajniczek gdzie w jego dolną część wlewa się wodę a nad nią wsypuje się zmieloną kawę. Następnie czajniczek umieszcza się na ogniu i grzeje do wrzenia. Wrząca woda przelewa się przez kawę i w ten sposób powstaje pyszna kawka. Przygotowanie kawy po turecku polega na wsypaniu drobno zmielonej kawy z cukrem do rondelka, gdzie zalewamy wszystko zimną wodą. Następnie kilka razy podgrzewamy całość do momentu aż umieszczona w nim kawa uniesie się ku górze.

Rodzaje kawy

Jeśli chodzi o rodzaje kaw to jest ich mnóstwo, a do najpopularniejszych zaliczamy:

  • Americano,
  • Cafe Allange (mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody),
  • Cafe Au Lait (kawa z mlekiem),
  • Cafe Brule (bardzo mocny napar przygotowany z przypalonego ziarna),
  • Cafe Corretto (czarna kawa z dodatkiem likieru),
  • Café Creme (kawa z warstewką śmietanki),
  • Café Frappé (mocna kawa zmiksowana z lodami),
  • Cafe fredolo (mocna kawa z dodatkiem lodu),
  • Caffe Latte (kawa z ciepłym mlekiem z warstwą mlecznej pianki na wierzchu),
  • Cappuccino (espresso z mlekiem spienionym),
  • Espresso (bardzo mocna kawa w małej filiżance 40-50 ml),
  • Espresso doppio (podwójna ilość espresso),
  • Espresso Con Panna (espresso z bitą śmietany na wierzchu),
  • Espresso macchiato (espresso z dodatkiem malutkiej ilości mleka),
  • Espresso romano (espresso z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej),
  • Latte macchiatto (espresso wlane do szklanki mleka zagotowanego na parze),
  • Macchiato (espresso z jedną lub dwoma małymi łyżeczkami spienionego mleka),
  • Mocha (kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym),
  • Romano (espresso ze świeżą skórką cytryny).