Sałatka z pieczonej papryki

Smaczną sałatkę można przygotować łatwo i szybko, i to z takich składników jak tradycyjna papryka i pomidor.

Smaczną sałatkę można przygotować łatwo i szybko, i to z takich składników jak tradycyjna papryka i pomidor.
fot. sarsmis/Shutterstock

Sałatki, kolorowe i smaczne, wcale nie wymagają ciężkiej pracy czy wyjątkowej pomysłowości. Smaczną sałatkę można przygotować łatwo i szybko, i to z takich składników jak tradycyjna papryka i pomidor. Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów to przede wszystkim wspaniały aromat, który jest efektem pieczenia papryki. To również atrakcyjny wygląd, gdyż kolorowe papryki połączone ze sobą na talerzu świetnie się prezentują. Sałatka taka świetnie sprawdza się jako przystawka, można ją również podawać jako dodatek do wędlin lub innych dań (w szczególności dań mięsnych).

Przygotowanie takiej sałatki jest stosunkowo proste. Zależy zacząć od umieszczenia papryki na rozgrzanym ruszcie i jej upieczeniu. Należy uważać, by nie przypalić papryki. Gdy skórka popęka należy zdjąć paprykę z rusztu, ostudzić, a następnie obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę należy posolić i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie można podać paprykę, dodając do niej pomidory oraz ocet winny, cebulę i mieszankę oleju z czosnkiem.