Smażone ziemniaczki z koperkiem + udka pieczone w jabłkach

Kuchnia dla opornych facetów: Smażone ziemniaczki z koperkiem + udka pieczone w jabłkach. Kolacja dla dwojga – wersja dla opornych facetów z antytalentem do gotowania.

Kuchnia dla opornych facetów: Smażone ziemniaczki z koperkiem + udka pieczone w jabłkach. Kolacja dla dwojga – wersja dla opornych facetów z antytalentem do gotowania.
fot. nada54/Shutterstock

Smażone ziemniaczki z koperkiem i cebulką podane ze smażonym udkiem kurczaka w jabłkach.

Składniki:

  • ziemniaki (5/6 sztuk średnich ziemniaków)
  • cebula (1 duża, polecam jednak 2 średnie)
  • czosnek (mielony ok. 2 łyżeczek)
  • papryka słodka / ostra (mielona 2-3 łyżki stołowe)
  • pieprz (czarny mielony ok. 2 łyżeczek)
  • sól (ok. 1 łyżeczki)
  • koperek (świeży)
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny lepszej jakości
  • 2 udka z kurczaka średniej wielkości
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 jabłko

Jako, że są to przepisy dla facetów tu znajdziesz zbiór definicji potrzebnych do przygotowania potrawy:

  • Łyżeczka - niby nic trudnego jednak jest to takie coś z małą owalną końcówką najczęściej używane podczas mieszania herbaty bądź kawy,
  • Łyżka stołowa - tym wynalazkiem jesz na ogół zupę,
  • Brytfanna/naczynie żaroodporne – jest to coś w rodzaju miski - kwadratowe, prostokątne, owalne, okrągłe z przykrywką o grubej ściance,
  • Piekarnik to urządzenie mało używane przez osobników płci męskiej, stoi w kuchni i wygląda jak szafka na narzędzia, jednak służy on do pieczenia i oczywiście z niego skorzystamy (widzę wasz strach w oczach)
  1. Udka myjemy oraz obficie posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Brytfannę/naczynie żaroodporne smarujemy oliwą bądź margaryną, mięso kurczaka bardzo mocno przechodzi zwykłym olejem dlatego nie polecam. Jabłko dzielimy na 4 razem ze skórką, a te dzielimy jeszcze na 2. wrzucamy wszystko razem do brytfanny / naczynia żaroodpornego do uprzednio nagrzanego piekarnika na 220 stopni kurczak robi się ok. Godzinki w tym czasie obracamy kurczaka parokrotnie podczas pieczenia nacierając go jabłkiem a nie jak zawsze polewając tłuszczem. Moja rada z nogi kurczaka odkrywamy kość by mięso nie spaliło się z zewnątrz a pozostało surowe bądź niedopieczone w środku, gdyż kości są bardzo dobrym przewodnikiem ciepła co pozwoli uzyskać wewnątrz mięsa temperaturę 200 stopni w innym przypadku temperatura w środku nie przekroczy 82 stopni.
  2. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy. Kroimy je na 4 do 6 części (wzdłuż raz i dwa do trzech razy w poprzek). Wsypujemy je do brytfanny bądź żaroodpornego naczynia (szklanego, ceramicznego bez znaczenia) uprzednio posmarowanej oliwą, olejem. Ziemniaki posypujemy tylko z góry czosnkiem ja używam dozowników do przypraw więc mam mniejszy problem z ilością jednak na oko:
    • Czosnkiem posypujemy ziemniaki tylko z góry delikatnie żeby nie przesadzić nadają tylko aromat potrawie bo nikt nie chce sytuacji, w której partnerce bądź tobie będzie zalatywać woń tej przyprawy, no chyba, że kto lubi ale wróćmy do przepisu.
    • Pieprz to sprawa indywidualna ja posypuję ok. Dwoma łyżeczkami jedna na stronę, a o tym potem.
    • Papryka obficie po obu stornach potrawy,
    • Sól wystarczy z jednej strony posypać ziemniaki (jeżeli ułoży wam się więcej niż jedna warstwa proponuje całą łyżeczkę, jeżeli jedna to pół – dosolić zawsze idzie, w drugą stronę niestety już nie, więc ostrożnie ze solą.
    • Cebula przekrawamy na pół, i tniemy w poprzek na cienkie paski (nie dodajemy do ziemniaczków).
    • Koperek poszatkować (można się wyżyć, kroimy najdrobniej jak się da na tzw. igiełki bez łodyg).

I to by było tyle jeżeli chodzi o ziemniaczki potrawa gotowa do obróbki termicznej (piekarnik) ustawiamy go na 200 stopni i w zależności od posiadanego sprzętu grzanie góra/dół + termoobieg (wersja idealna). Poczekać aż nasz piecyk się nagrzeje do tych 200 stopni. Po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i wsadzić nasze ziemniaczki, co mogę doradzić lepiej ustawcie sobie minutnik z alarmem w telefonie na 40 minut. Po 20 minutach wrzucamy nasza cebulkę, posypujemy ziemniaczki papryką, czosnkiem oraz pieprzem a to wszystko polewamy z góry oliwą bądź olejem i co jakieś 5 minut idziemy trochę potrząsnąć naszą potrawą. Oliwa powinna się prawie całkowicie wchłonąć w ziemniaczki. To sprawi, że nasza potrawa nie będzie sucha w środku. Po 40 minutach sprawdzamy czy wszystko wygląda tak jak opisałem. Całość dzielimy na dwa talerze i posypujemy koperkiem GOTOWE. W pierwszej kolejności pieczemy kurczaka i mniej więcej w połowie wsadzam niżej ziemniaczki żeby było wszystko gotowe na czas. Talerz możemy ozdobić świeżą bazylią bądź ćwiartkami pomidora śliwkowego lub rzymskiego. Smacznego.