Smażony ser po czesku

Nie trzeba jeździć już do Czech by zjeść smażony ser, można to zrobić równie dobrze w zaciszu własnej kuchni.

Nie trzeba jeździć już do Czech by zjeść smażony ser, można to zrobić równie dobrze w zaciszu własnej kuchni.
fot. Moving Moment/Shutterstock

Jeżdżąc za naszą południową granicę – do Czech albo na Słowację – często mamy okazję zjeść "smazeny syr" w czeskich restauracjach a "prazeny syr" w tych słowackich. Mało kto jednak wie, że bardzo prosto można go przygotować u siebie w domu. Podstawowym krokiem jest zakup sera. Co prawda najczęściej stosowany jest ser Gouda, można jednak wykorzystać do tego bardzo wiele innych gatunków. Ważne, żeby ser nie był ani za miękki ani za twardy – bo będzie podczas smażenia albo się rozpływał albo nie roztopi się wcale. Dlatego najlepiej stosować właśnie ser typu Gouda. Ale nie tylko zwykłe sery wykorzystuje się do tego.

W niektórych czeskich restauracjach sprzedawane są mieszanki – trzech czy czterech kawałków smażonego sera różnych gatunków. Często dostępny jest ser pleśniowy (Niva) i tego typu sery też mogą się bardzo dobrze sprawdzić jako część naszego posiłku. Po wybraniu sera należy wykonać jeszcze kilka kroków. Po pierwsze musimy go pokroić na kawałki według naszego zapotrzebowania. Najlepszym rozwiązaniem są kawałki o wadze około 150 gram i grubości około 2-3 centymetrów. Tak przygotowany ser należy zmoczyć w wymieszanym jajku i następnie obtoczyć w bułce tartej. Jest jeszcze jeden krok który sprawia, że smażony ser będzie wyśmienity, a który jest często pomijany. Tak przygotowane kawałki sera należy wstawić na kilkanaście minut do... zamrażalnika. Dzięki temu smażony ser będzie się o wiele lepiej smażył. W ten sam sposób możemy przechowywać ser po wcześniejszym przygotowaniu. Restauracje w Czechach i na Słowacji właśnie z mrożonych kawałków przygotowują potrawy. Jeśli już zmroziliśmy kawałki sera to należy je usmażyć w głębokim oleju we frytkownicy. Jeśli takiej nie mamy – to należy na patelni podgrzać około jednego centymetra oleju i w ten sposób usmażyć obie strony kawałków sera. Do tego oczywiście należy przygotować pozostałe składniki dania – frytki (najlepiej własnoręcznie robione), sos tatarski oraz surówkę bądź sałatkę do dopełnienia całości. W ten sposób możemy przygotować bardzo dobre i bardzo tanie jedzenie. Nie trzeba więc jeździć już do Czech by zjeść smażony ser, można to zrobić równie dobrze w zaciszu własnej kuchni.