Zielona herbata

Zielona herbata znana w Azji już od kilku tysięcy lat coraz bardziej doceniana jest obecnie w Europie.

Zielona herbata znana w Azji już od kilku tysięcy lat coraz bardziej doceniana jest obecnie w Europie.
fot. Shulevskyy Volodymyr/Shutterstock

Zielona herbata znana w Azji już od kilku tysięcy lat coraz bardziej doceniana jest obecnie w Europie. A to ze względu na jej szerokie dobroczynne właściwości. Sposób zaparzania decyduje o jej pobudzających lub relaksujących właściwościach. Herbatę zaparzać należy wodą o temperaturze 70-80 st.C. Krótszy czas zaparzania 2 do 3 min. wpływa pobudzająco. Herbata zaparzana ok.8 min działa relaksująco i odprężająco. Zielona herbata ma korzystny wpływ na nasze zdrowie ponieważ jest bogatym źródłem flawonoidów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. W Chinach i Japonii zielona herbata od tysięcy lat jest napojem codziennym i od tysięcy lat są tam wykorzystywane w medycynie jej właściwości lecznicze. Do Europy dotarła na początku XVIIw. i nie od razu została doceniona, ponieważ na europejskich stołach królowała herbata czarna. Obecnie w miarę wzrostu świadomości o zdrowym odżywianiu i wiedzy o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty jej spożycie ciągle rośnie. Wraz ze wzrostem schorzeń układu krążenia i zanieczyszczaniem środowiska oczyszczający wpływ na organizm zielonej herbaty jest coraz bardziej doceniany. W ostatnich latach w Europie spożycie zielonej herbaty wzrosło aż trzykrotnie. Pijmy więc zieloną herbatę. Na zdrowie!